Nyheter

Skador på huset till följd av klimatförändringar oroar nära var femte svensk

Väder- och naturrelaterade skador ökar kraftigt till följd av klimatförändringar. Detta gäller både i Sverige och globalt. Som husägare är det viktigt att vara förberedd på extrema väderhändelser. En ny undersökning av försäkringsbolaget If visar att nästan en av fem svenskar oroar sig för klimatförändringsrelaterade skador på fastigheten.

Förra året inträffade drygt 10 000 naturskador i Sverige. De orsakades främst av stormar och vatten. För dessa skador betalade försäkringsbolagen ut sammanlagt över 590 miljoner kronor, enligt Svensk Försäkring.

Nästan åtta av tio skador skedde i hushåll. Det handlar om skador på egendom som till exempel hem, villafastighet, fritidshus och båtar.

En undersökning från försäkringsbolaget If med över 3 500 respondenter visar att nästan var femte svensk är orolig för skador på sin fastighet på grund av just klimatförändringar.

– Ökade problem med översvämningar, värmeböljor, ras och skred är bara några exempel på vad vi i Sverige behöver rusta oss för. Som fastighetsägare är det viktigt att vara förberedd inför extremt väder, och att förebygga att skador inträffar. Det gäller att se efter sitt hus före, under och efter för att försöka begränsa omfattningen av skadorna. Se till att göra en enkel handlingsplan för hemmet och utgå från situationer som kan inträffa där du bor. Håll koll på väderprognosen, säger Mats Larsson skadeinspektör på försäkringsbolaget If.

Många kritiska till försäkring av fastigheter på klimatkänsliga platser
Nästan var fjärde (23 procent) husägare svarar att de är oroliga för att klimatförändringarna kommer att göra att de inte kommer att kunna försäkra sitt hus i framtiden.

– Det är ett risktagande att bygga bostäder i utsatta områden. Vi ser tyvärr att många kommuner gärna marknadsför ett attraktivt vattennära läge på sina bostäder, utan att ta i åtanke de förhöjda klimatrisker som byggande på dessa platser ofta innebär. Det är för kortsiktigt tänkt, säger Mats Larsson.

Var tredje svarande anser att det ska vara tillåtet att bygga hus på klimatutsatta platser där risken för framtida skador på huset är stora, men att man får ståför risken själv. (Det vill säga att det inte går att försäkra.) Mer än var femte tycker att det ska vara tillåtet att bygga på dessa utsatta platser, men att kommunen också ska stå för kostnaderna för eventuella skador relaterade till klimatet i framtiden om den ger bygglov.

Kommuner har ett ansvar enligt Plan- och bygglagen att ta hänsyn till klimatrisker vid planering av ny bebyggelse.

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21-31 mars 2019 har sammanlagt 3 510 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre. 1 661 personer svarade på frågan om hur de ser på att försäkra huset i framtiden.

Bild: Joshua Woronieck