Nyheter

Västra Brinkvägen i Umeå vidare till kommunfullmäktige

Detaljplanen för bostäder, park och småbåtshamn vid Västra Brinken, Väst på stan, har godkänts av byggnadsnämnden. Förutom exploatering för nya bostäder i tre till nio våningar har frågor om artskydd för fladdermöss, svåra geotekniska förhållanden samt anpassning till både stads- och landskapsbild prövats. Detaljplanen förs nu vidare till kommunfullmäktige för antagande.

– Det har varit ett intressant och komplext detaljplanearbete som pågått i 6-7 år. Den här detaljplanen är noga underbyggd med många utredningar. T ex naturvärdena i slänten, allmänhetens tillgång till strandpromenaden och den branta lutningen ner mot älven. Det är mycket positivt att vi nu kan godkänna den här planen i byggnadsnämnden och föra den vidare för antagande, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

En viktig del i detaljplanen har varit att säkerställa de strandnära naturvärdena för både växt- och naturliv, trots att delar av grönytorna efter Västra Brinkvägen tas i anspråk. Detaljplanen reglerar naturmarken i slänten och säkerställer allmänhetens tillgänglighet till älven och strandpromenaden. Under arbetet har den nya parkens yta successivt utvidgats i planen för att skapa en långsiktigt hållbar miljö. I planen finns också en ny, bred trappa ner till strandpromenaden.

Ett flertal inventeringar av fladdermöss har genomförts. Inventeringarna visar att fladdermöss söker föda i området men att det inte används som boplats. Den omfattande dokumentationen har lett till att Länsstyrelsen har samma uppfattning som kommunen att en dispens från artskyddet inte behövs.

De geotekniska förhållandena har varit komplexa men Statens Geotekniska institut har gett klartecken för ett hundratal bostäder. För att kunna bygga i slänten krävs att delar av området grävs ur och fylls på med någon form av lättviktsmaterial. För större hus kommer det även krävas att det pålas i marken. Slänten blir stabilare än vad den är idag.

– Det har givetvis funnits motsättningar i den här planprocessen. Det är många särintressen, och alla blir förstås inte helt nöjda. Men jag vill påstå att dialogen fungerat bra. Det kan man t ex se på alla de justeringar i planen som gjorts efter samrådet. Det är också positivt att det till största delen blir hyresrätter på en sådan här attraktiv plats i Umeå, säger Ulrik Berg (M), vide ordförande i byggnadsnämnden.

Vänsterpartiet (V) yrkade i första hand på återremiss och sedan avslag. Votering begärdes. Med rösterna 8-3 godkändes detaljplanen. V reserverade sig.

Närmast ska detaljplanen till kommunfullmäktige för antagande.