Nyheter

Byggbranschen ser tillväxt i lokal- och anläggningsinvesteringar

Skärpta kreditregleringar och stränga amorteringskrav har kylt ner stora delar av byggindustrin. I synnerhet har det varit bostadsbyggandet som sett investeringarna minska.

Det här skriver Gunnar Skagerlind, försäljningschef, Siemens Financial Services.

Bostadsbyggandet har annars på senare år haft en stadig uppgång där investeringarna ökade med nära 70 procent under perioden 2013–2017. Den positiva utvecklingen bröts däremot tvärt och 2018 minskade istället investeringarna med 1 procent. Även ombyggnadsverksamheten bromsade in och ser ut att dämpas något framöver. Sammantaget bedöms bostadsinvesteringarna sjunka med 11 procent i år och med ytterligare 8 procent nästa år. Trots det ser framtiden på sikt positiv ut för bostadsbyggandet, något som den starka befolkningstillväxten i Sverige bidrar till, men det kommer att krävas nya finansieringsmodeller som möter branschens utveckling.

Byggnation av lokaler och anläggningar ser också ut att gå en ljus framtid till mötes. Där har utvecklingen av offentliga lokalinvesteringar de senaste åren varit positiv och ökade med 8 procent 2018 och de privata lokalinvesteringarna ökade med 7 procent. Efter fyra år av stark tillväxt inom segmentet finns det fortfarande ett underutbud av kontorslokaler i förhållande till efterfrågan. Vakansnivåerna sjönk ytterligare under 2018, från en redan en rekordlåg nivå. Behovet av nybyggda kontor är därmed fortsatt stort.

Anläggningsinvesteringar har också visat positiva resultat och såg under 2018 en uppgång på drygt 5 procent där både det privata och offentliga byggandet ökade. Trots ett haltande svenskt bostadsbyggande visar andra byggsektorer tecken på en period med hög aktivitet och bidrar till att byggbranschen generellt har en trygg arbetsmarknad.
Med nya möjligheter kommer även ökad efterfrågan på kvalitet och då är det mycket viktigt för bygg- och anläggningsföretag att snabbt kunna anpassa sin utrustning så att de så effektivt som möjligt kan möta efterfrågan och ta på sig nya uppdrag.

För både stora och små byggföretag betyder det att kunna investera i de bästa maskinerna och den senaste tekniken som både förbättrar effektiviteten och produktiviteten. Ny teknik och pålitlig utrustning är också en viktig förutsättning för ett effektivt och säkert arbete. Detta ställer företagen i en starkare position att möta en växande efterfrågan, samt ger ett hälsosamt försprång och ökar företagens konkurrenskraft på marknaden.
Entreprenadmaskiner som grävmaskiner, packningsmaskiner, dumpers och lastare är bara några exempel på investeringar som kan vara kapitalintensiva och där inköp av maskiner och utrustning kan leda till att stora summor värdefullt kapital blir bundet i utrustning. Detta bidrar till att mindre rörelsekapital blir tillgängligt och begränsar byggföretagens möjligheter för strategisk utveckling, såsom marknadsföring och andra säljfrämjande åtgärder.

Med hjälp av smarta finansieringstekniker som leasing och hyra kan kostnaden för entreprenadmaskiner spridas över tid med fasta månatliga betalningar under hela den överenskomna avtalsperioden, i takt med de nya förväntade vinsterna som uppnås genom ökad produktivitet och effektivitet från nya maskiner och teknik. Finansieringsspecialister kan även ge branschens aktörer möjlighet att uppdatera tekniken i takt med branschens tillväxt samtidigt som de erbjuder olika finansieringsmodeller för att underlätta andra behov, såsom installation, underhåll, service, utbildning och uppgraderingar.

Finansieringsspecialister med både solid finans- och utrustningskompetens inom denna sektor är kompetenta att bedöma maskiners affärsduglighet, liksom den operativa effektivitet som utrustningen erbjuder. Dessa specialiserade finansieringsleverantörer, såsom Siemens Financial Services, kan också förutsäga det exakta avskrivningsvärdet för maskiner och utrustning, och ta hänsyn till detta när de gör en kreditvärdering.

Därför kan dessa finansspecialister erbjuda ett smart, prisvärt och effektivt sätt att skaffa ny utrustning och teknik, samt möjligheten att uppgradera maskiner i linje med teknologisk utveckling utan att behöva anskaffa ytterligare kapital. Dessa kommer också att minska kostnaden på längre sikt, eftersom finansieringsföretaget behåller ägandet och kan sälja utrustningen vidare på en andrahandsmarknad.

För att dra full nytta av den positiva utvecklingen inom byggbranschen finns det behov av en väl genomtänkt verksamhetsplan med god riskhantering och en hållbar finansieringsstrategi som kan säkerställa att byggbranschen står rustad att uppnå högsta möjliga effektivitet på lång sikt. Med en god förväntad aktivitet inom bygg- och anläggningssektorn är det allt viktigare att byggföretag använder sig av tekniska framsteg för att öka sin konkurrenskraft och effektivisera verksamheten. Denna effektivisering kommer att hjälpa byggbranschen att utöka kapaciteten och erbjuder en solid grund för företag som är både framåtblickande och innovativa inom sitt område.

Text: Gunnar Skagerlind, försäljningschef, Siemens Financial Services