Nyheter

Färre störningsärenden bland hyresgäster

Antalet störningsärenden som kommit in till Hyresgästföreningen region Sydost, där Östergötlands, Kalmars, Jönköpings, Kronobergs, Blekinges och Gotlands län ingår, har minskat de senaste åren. Mellan den 1 januari och 1 november 2018 kom 380 störningsärenden in. Det är 33 färre än samma period 2017 och 98 färre än för fyra år sedan.

Exempel på olika störningsärenden är barn som spelar boll inomhus, högljudda fester, hundar som skäller, cigarettfimpar som kastas ner från balkonger och högljutt sex. Enligt hyreslagen har man som hyresgäst rätt att inte bli störd i sitt boende. Samtidigt har man också rätt att leva ett normalt liv och man ska till exempel både kunna ha barn som leker och jobba natt. Varje störningsfall blir därför en avvägning där man både tittar på om den aktuella störningen räknas som en störning i lagens mening och på om personen som orsakat störningen har gjort något fel.

Minskningen av antalet störningsärenden kan ha flera förklaringar. Det kan bero på att färre anmäler störningar, att färre hyresgäster stör sina grannar, att färre upplever att de störs av sina grannar eller att hyresgäster drar sig för att anmäla störningar på grund av bostadsbrist och rädsla för att stöta sig med sin hyresvärd.

Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen, rekommenderar alla som blir störda att i första hand kontakta sin hyresvärd eller sin granne.

– När man bor i ett hus med många lägenheter kommer det naturligtvis alltid bli vissa störningar, men man ska absolut inte acceptera vad som helst. Mycket går också att lösa bara man pratar med varandra, säger Lena Andersson.

Fakta: Antalet störningsärenden (1 januari-1 november)
2013: 414
2014: 478
2015: 398
2016: 441
2017: 413
2018: 380

Foto: Hyresgästföreningen