Nyheter

Elever bygger för andra elever

I måndags var det full aktivitet på Mötesplats Lundby på Hisingen då det äntligen var dags för invigningen av Svartedalsskolan nyrenoverade uppehållsrum. Här har elever från Peabskolan i Göteborg rustat upp de tillfälliga lokaler som används av Svartedalsskolans högstadieelever i väntan på ombyggnationen av deras skola.

Under fyra veckor på höstterminen har sju elever från Peabskolan arbetat i nära samarbete med eleverna i nian på Svartedalsskolan som fått vara med och bestämma hur deras nya lokal ska se ut. Hela lokalen har fått sig ett lyft, bland annat har eleverna från Peabskolan byggt ett nytt kök och ett efterlängtat kafé, satt ljuddämpning och målat väggarna samt byggt nya bänkar och bord. I måndags var det dags för invigning med breakdancekurs, danstävling och bandklippning tillsammans med Fryshuset.

­– I projektet har vi ett samarbete med Svartedalsskolan där deras elever dels är involverade i utformningen av fritidsgården, dels har fått besöka vår gymnasieskola. Det känns jättekul att vi får möjlighet att berätta för eleverna om vilka möjligheter som finns i byggbranschen, berättar Fredrik Öfverberg, lärare på Peabskolan och handledare på plats.

Rektor Héctor Strello hoppas på att uppehållsrummet ska användas flitigt.

– Detta är jättekul och jag tror verkligen att hela projektet kommer att nyttja elevernas entreprenörskap. Projektet och samarbetet mellan skolan och dessa aktörer kommer möjliggöra att eleverna får en så enkel sak som ett kafé. Alla intjänade pengar i kaféet kommer gå till niondeklassarnas avslutningsfest. Det är viktigt att dessa elever får en möjlighet att få med sig minnen från högstadiet som de kan vara stolta över, säger han.

Initiativet är ett samarbete mellan Peab, Peabskolan, Göteborgsregionen och Universeums Ungas kraft. Projektet syftar till att Svartedalsskolans elever ska kunna trivas bättre på sin fritidsgård, få en direktkontakt med arbetslivet och andra ungdomar och motivera Svartedalsskolans elever till vidare studier efter grundskolan.

– Ungas kraft består av tre delar; skolan, familjen och fritiden. Fritidsverksamheten handlar om att eleverna ska kunna träffa kompisar i trygga miljöer, hitta nya intressen, utveckla sina talanger och upptäcka vad de vill göra i framtiden. Med nya fräscha lokaler anpassade för verksamheten kan vi erbjuda fler fritidsaktiviteter. Det här projektet är också ett fint exempel på hur mycket vi kan göra och hur bra det blir när olika aktörer samarbetar, säger Anders Johansson, pedagog på Universeum.

Om Peabskolan:
Peabskolan är en gymnasieskola i Göteborg, Stockholm och Malmö som utbildar inom områdena husbyggnad samt mark- och anläggning. Under utbildningstiden har eleverna praktik på en Peabarbetsplats där de tas emot av en utbildad handledare som dessutom är en skicklig hantverkare. Peabskolan erbjuder även introduktionsprogram för elever som inte gjort sig behörig till nationellt gymnasieprogram.

Bilden:
Peabskolans elever på plats. Fr vänster Sebastian Bergqvist, Alexander Töresson, Emil Jerneryd, Oscar Englund (handledare), Hampus Hansson, Fredrik Öfverberg (lärare och handledare), Fredrik Simonsson och Mustafa Elber. Liggande: Jack Larsson Hallén.
Foto: Peab