Nyheter

Haga hjärta Linné vinner markanvisningstävlingen för Skanstorget

Mellan den 9-23 oktober kunde göteborgarna rösta* på sitt favoritförslag över hur Skanstorget ska utvecklas. Nu är rösterna räknade och idag avslöjades vinnaren. Ernst Rosén AB med deras bidra Haga hjärta Linné fick 1 803 röster och står därmed som vinnare. Idag tog även fastighetsnämnden det formella beslutet om markanvisningen.

Den 9 oktober presenterade fastighetskontoret, med hjälp av en bedömningsgrupp, tre finalistförslag i markanvisningstävlingen för Skanstorget. Sen dess har utvecklingen av platsen varit ett hett debattämne i olika media och många göteborgare har engagerat sig på olika sätt. Nu är röstningen avslutad och tävlingen avgjord. Flest röster, 1 803 stycken, fick bidraget Haga hjärta Linné som fastighetsbolaget Ernst Rosén AB står bakom. Totalt röstade 4 293 göteborgare.

– Det är fantastiskt roligt att så många göteborgare engagerat sig i röstningen! Det har varit ett blandat engagemang om Skanstorgets framtid med både ris och ros under hela processen och nu får vi vänta och se hur det vinnande förslaget kan förverkligas i de plan- och bygglovsprocesser som väntar, säger Joel Blomgren, projektledare för markanvisningstävlingen på Fastighetskontoret.

Haga hjärta Linné i siffror:
40 % är hyresrätter, 80 st

60 % är bostadsrätter, 120 st

Lägenheterna har följande fördelning:

1 rum med kök, 112 st ,

2 rum med kök, 46 st

3 rum med kök, 35 st

4 rum med kök, 6 st

5 rum med kök,1 st

Totala antal bostäder: 200 st

Ersatta parkeringsplatser: 150 st
Nytillkomna parkeringsplatser: 56 st
Antal cykelparkeringar: 506 st (inom programområdet)

Förskolan Totala bruttoarea: 1 052 m2
Utemiljö för förskola: 1 552 m2

Övrigt
Torgyta: 1200 m2

De övriga två förslagen i tävlingen var Emellan och emellanåt av JM AB och Almgren Fastighets AB och Knytkalas av HSB Göteborg, Stena Fastigheter, Ica Fastigheter och Göteborg Stads Parkering AB. Fastighetskontoret vill tacka alla aktörer som inkommit med tävlingsbidrag och för ett stort engagemang i branschen.

Vad händer nu?
En markanvisning innebär att en aktör har en ensamrätt att förhandla vidare med markägaren om ett avtal för att köpa eller arrendera aktuellt markområde. Nu väntar en formell plan- och bygglovsprocess hos stadsbyggnadskontoret. Här säkerställs att förslaget kan verkställas och att det byggs enligt den plan- och bygglag som finns i Sverige. Förhandlingar kommer även ske mellan fastighetskontoret och Ernst Rosén AB för att få fram avtal kopplade till markförsäljningen.