Nyheter

Bara en av tre nöjda med hur kommunen sköter bostadsområdet

Bara drygt en av tre svenskar, 36 procent, anser att kommunen gör tillräckligt för att utveckla området de bor i. Förbättrad kollektivtrafik efterfrågas av flest, tätt följt av fler grönområden och ökad trygghet. Det visar en Sifoundersökning genomförd på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Sveriges tredje största fastighetsförmedlare.

– Landets kommuner måste bli bättre på att anpassa sig efter invånarnas behov. För att utveckla attraktiva bostadsområden är det viktigt att kommunerna involverar boende, byggbolag, regionala myndigheter, arkitekter och fastighetsmäklare redan tidigt i planeringen, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I undersökningen svarar endast var tredje svensk, 36 procent, att deras hemkommun gör tillräckligt för att området de bor i ska utvecklas i rätt riktning. 38 procent efterlyser utökade satsningar på utbyggd kollektivtrafik medan 33 procent vill ha fler parker och grönområden samt insatser för att ökad trygghet i närområdet. Endast 4 procent vill ha fler bilvägar.

– De höga bostadspriserna i landets storstäder leder till att många svenskar i dag letar bostad utanför dessa områden. Då kan det vara avgörande med exempelvis välfungerande kollektivtrafik för att fortsatt ha nära till jobb och nöjen. De kommuner som möter svenskarnas efterfrågan av service och andra funktioner i bostadsområden har bättre förutsättningar att växa, säger Marcus Svanberg.

Hela 243 av Sveriges 290 kommuner rapporterar att de har bostadsbrist, och de omfattande byggplaner som många kommuner har ställer ännu högre krav på den offentliga servicen. Samtidigt framgår av undersökningen att det redan i dag är få som är nöjda med hur deras kommun sköter de befintliga bostadsområdena.

”Du måste flytta på dig”
Undersökningen om vad svenskarna önskar att kommunen ska göra för deras bostadsområde är en del av ”Du måste flytta på dig” – en rapport om bostadsmarknaden som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling publicerat. Här framgår bland annat att en kraftigt sänkt flyttskatt och nedtrappade ränteavdrag fungerar kompensatoriskt i statskassan. Rapporten slår fast att det skärpta amorteringskravet bör ifrågasättas och att åtgärder som underlättar för unga vuxna att göra entré på bostadsmarknaden måste prioriteras. Läs hela rapporten här.

Här är invånarna minst nöjda med vad hur kommunen sköter bostadsområdet:
1. Norrbottens län 52%
2. Södermanlands län 47%
3. Dalarnas län 47%
4. Blekinge län 46%
5. Skåne län 43%
6. Västernorrlands län 43%

Här är invånarna mest nöjda med vad hur kommunen sköter bostadsområdet:
1. Jönköpings län 52%
2. Stockholms län 47%
3. Västerbottens län 47%
4. Örebro län 46%
5. Hallands län 43%