Nyheter

Växjöbostäder svarar på Hyresgästföreningen kritik mot Växjöbostäder

Anders Bengtsson (C), Styrelseordförande Växjöbostäder och Jennie Isberg, Kommunikationschef Växjöbostäder svarar  på Hyresgästföreningens kritik igår.

”I pressmeddelandet ”Växjöbostäder – renovering och ombyggnation, till vilket pris?” som publicerades av Hyresgästföreningen i Kronoberg igår 5 september ställs frågor om samhällsansvar, hållbara och prisvärda bostäder och om de framförhandlade hyror inte längre gäller.

Bakgrunden är att Växjöbostäder vänt sig till Hyresnämnden, en domstol för hyresfrågor, för en bruksvärdesprövning av området Alabastern på Araby i Växjö. Man vill att hyran ska motsvara den boendekvalitet som lägenheterna erbjuder. En lägenhet som är i gott skick ska ha likadan hyra som en annan lägenhet i samma goda skick. Det är rimligt och rättvist för alla hyresgäster.

I protokollet från hyresförhandlingarna om Alabastern framgår att parterna kom överens om en hyresnivå i väntan på ett nytt hyressättningssystem, då det tidigare systemet inte fungerat. Hyresnivåer motsvarar inte alls de värden och den boendekvalitet som lägenheterna har idag. Lägenhetsstandarden på Alabastern är mycket högre än i många andra områden. Hyran är däremot långt under snittet.

Att hyran var för låg visste vi redan när vi började renovera men att invänta ett nytt system var inte ett alternativ. Vi hade att välja på att riva eller renovera Alabastern – vi valde att renovera. Det mest hållbara alternativet för alla parter.

Problemet är att vi i Växjö har en ekvation som inte går ihop.

Vi har inte förutsättningarna för att ha en hyresnivå som medger hållbara bostäder. Om vi vill att våra medborgare ska bo i bostäder som är miljömässigt och socialt hållbara och långsiktiga även ekonomiskt så måste vi ha ett nytt hyressättningssystem i Växjö.

Vi har nu initierat ytterligare ett försök om att få till ett sådant system. Denna gång tillsammans med flera andra hyresvärdar i Växjö. För vi alla behöver hyror som gör att vi kontinuerligt kan underhålla vårt bestånd, istället för att totalrenovera eller ännu värre – riva.

I stora delar av Sverige lyckas man tillämpa den vedertagna bruksvärdeshyran. Det vill säga en hyra som speglar människors värdering av boendets kvaliteter som bland annat ålder, storlek, standard och förvaltningskvalitet. Om bruksvärdeshyran fungerar i resten av Sverige vore det väl inte orimligt att anta att den skulle vara tillämpbar även i Växjö?

Prövningen i Hyresnämnden har blivit viktig för samtliga hyresvärdar som vill höja boendekvaliteten, skapa hållbara bostäder och ta ett långsiktigt samhällsansvar. Med en bruksvärdeshyra i Växjö skulle våra hyresvärdar också fortsatt kunna vara en förebild med hållbara hyresrätter i Europas grönaste stad.”

Bild: Alabastern på Araby i Växjö