Nyheter

MP: Hindren måste bort – skyddsportarna mot havet upp

Nu finns ingen återvändo. Klimatförändringarna gör att Göteborg kommer utsättas för mer extremväder och höjd havsnivå. För att skydda Göteborg mot översvämningar behövs yttre skyddsportar. Men det är dyrt och det krävs långsiktig investering.

– Det är dags att lösa hindren och säkra finansiering, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd.

Göteborg ligger vid den lägsta punkten vid Göta älv. Det gör staden extra utsatt. Sannolikt kommer havsnivån att höjas med 1 meter under detta århundrade. Många av de barn som föds idag kommer leva då.

– Därför måste staden skyddas redan nu, både på kort och längre sikt. På längre sikt är yttre portar nödvändiga, säger Ulf Kamne.

Göteborg hotas från tre håll: av kraftig nederbörd uppifrån, höga vattenflöden i Göta älv och kraftiga västvindar som pressar upp vattenståndet från havet. Hårdast drabbas delar av centrum närmast hamnen, Centralstationen, Nordstan, Gullbergsvass. Men också andra områden som Backaplan och stora delar av Lindholmen riskerar att fyllas av vatten om åtgärder inte görs i tid.

Sedan flera år planerar Göteborgs Stad för dessa portar, men mycket arbete återstår innan de kan byggas. Därför har Miljöpartiet föreslagit en fördjupad utredning av yttre portar. Men ännu har ingen lyckats få bort det kanske svåraste hindret, finansieringen. Det handlar om stora pengar, tidiga beräkningar visar på kostnader uppemot 15 miljarder kronor.

– Än så länge vet ingen om det är staten eller kommunerna som ska betala. Så ovisst kan vi inte ha det. Som kustkommun har vi tagit stort ansvar för förberedelser men vi har inte möjlighet att själva stå för hela notan. Staten måste också gå in och betala.

Det är dyrt att genomföra åtgärder som skyddar Göteborg mot konsekvenserna av klimatförändringarna. Men inte om man jämför med vad det kostar att låta bli. Flera städer har drabbats hårt av översvämningar. Vid ett skyfall i Malmö 2014 kostade översvämningsskadorna flera hundra miljoner kronor. Översvämningen i Köpenhamn 2011 kostade 7 miljarder. Miljöpartiet föreslår därför att pengar börjar avsättas redan nästa år för att ha råd med de nödvändiga portarna. Dessutom anser Miljöpartiet att förhandlingar om finansiering med relevanta statliga och lokala myndigheter ska påbörjas omgående. Det är nödvändigt för att ha yttre portar på plats senast 2070.

Det finns exempel på finansieringsmodeller till exempel i Danmark som skulle kunna vara ett alternativ även för Sverige. Det här är en viktig fråga inte bara för Göteborg utan för hela landet.

– Det är dyrt med åtgärder, men det kommer att kosta betydligt mer att inte skydda Göteborg – och med mer mänskligt lidande. Vi vill inte se fler få sina hem förstörda, varken från skogsbränder i torkans spår eller av översvämningar, säger Ulf Kamne.

För att skydda staden mot skyfall, är det nödvändigt att kunna magasinera vatten uppströms i älven och utveckla en grönblå infrastruktur i staden. Det handlar om översvämningsbara grönområden, dammar, parker och vattenboulevarder, där vattnet kan rinna undan. Avloppssystemet är inte dimensionerat för att ta emot så stora regnmängder på kort tid. Dagens kombinerade system där dagvatten leds tillsammans med avloppsvattnet behöver byggas bort.

– När vi utvecklar staden ska vi inte bara tänka bostäder, skola och kommunikationer utan också se till att vi bygger in blågrön infrastruktur som skyddar staden mot översvämningar, säger Ulf Kamne.

Göteborg arbetar just nu med att ta fram ett nytt tillägg till översiktsplanen som hanterar översvämningsrisker. Byggnadsnämnden förväntas få upp ärendet nu under hösten för vidare beslut i kommunfullmäktige.