Nyheter

Riksdagspartierna får lågt betyg kring bostadspolitiska frågor

Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och efter ett skakigt år på bostadsmarknaden är många spända på att se hur valresultatet kommer påverka bostadspolitiken. I sin nya undersökning Bobarometern har Svensk Fastighetsförmedling därför tagit tempen på svenskarnas inställning till bostadspolitik i Sverige.

Resultatet visar att politikerna har varit dåliga på att positionera sig i frågor som rör bostäder. Hela 46 procent har ingen aning om vilken bostadspolitik riksdagspartierna vill föra och 15 procent anser inte att något parti för en bra politik kring bostäder.

Ett bra trumfkort för de politiker som vill vinna fler röster i slutspurten fram till valet kan vara att lyfta fram bostadspolitik på agendan. I Bobarometern uppger nämligen var tredje svensk att bostadspolitiska frågor kan komma att påverka var de lägger sin röst i september. Den fråga som svenskarna tycker är viktigast är att skapa fler bostäder åt unga, följt av om det ska byggas fler hyresrätter eller inte.

– Bostadssituationen för unga vuxna har länge varit ett problem och det råder fortfarande en bostadsbrist i majoriteten av landets kommuner, inte minst i studentstäderna. Vi tror att en ökad differentiering av befintliga boendeformer skulle kunna sänka tröskeln in på bostadsmarknaden för unga vuxna, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

På tal om differentiering av boendeformer tycker 22 procent av svenskarna att det är viktigt att sträva efter ett mer varierat bostadsutbud. Det är dubbelt så många som tycker att den frågan är viktigare än ränteavdragets vara eller icke vara. Majoriteten vill hellre att politikerna underlättar för människor att ta sig in på bostadsmarknaden än att lösa dilemman åt de som redan har en bostad. Den åsikten är densamma oavsett om den som svarar äger sin bostad eller inte.

– Undersökningen visar att svenskarna har ett tydligt intresse för bostadspolitiska frågor. Politikerna verkar dock ha varit otydliga med var de står i de olika frågorna och vad de vill åstadkomma. Det är viktigt att partierna konkretiserar detta, exempelvis hur de tänker kring fastighetsskatten, reavinstskatten och ränteavdraget. På kort sikt är det politiska utspel som skulle kunna skapa mest oreda på bostadsmarknaden, säger Tanja Ilic.

Topplista: Här är svenskarnas viktigaste frågor inom bostadspolitik
1. Fler bostäder för de unga 44 %
2. Bygga fler/färre hyresrätter 40 %
3. Fler bostäder för de äldre 24 %
4. Sträva efter ett mer varierat bostadsutbud 22 %
5. Slopa/utöka ränteavdraget 11 %
Slopa/införa ytterligare amorteringskrav 11 %