Nyheter

Färre kommer vilja bygga bostäder med Byggrättsutredningens förslag

Kommuner ska kunna tvinga bostadsbyggare att bygga skolor, dagis och omsorgsbyggnader samt avstå marken utan ersättning. Det föreslår den statliga Byggrättsutredningen som presenterades idag.

– Om förslagen genomförs kommer intresset för att bygga bostäder störtdyka samtidigt som kostnaderna ökar, säger Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

Byggrättsutredningen har letts av Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson. Utredaren förslår bland annat att kommuner ska kunna tvinga bostadsbyggare att bygga skolor och dagis samt avstå mark helt utan ersättning för denna.

– Utredningens förslag är ett mycket kraftigt och helt omotiverat ingrepp i äganderätten som dessutom motverkar syftet med att underlätta bostadsbyggandet. När osäkerheten och kostnaderna ökar kommer färre aktörer vilja och kunna bygga bostäder. Det är ett kontraproduktivt förslag som inte bör genomföras, säger Rikard Silverfur.

Utredningen föreslår också att tidsfrister införs i exploateringsavtal. Om en bostadsbyggare inte bygger bostäderna inom en viss tid riskerar bostadsföretaget vite.

– Utredarens förslag om att en outnyttjade byggrätt ska kunna leda till vite kommer leda till ökad osäkerhet, högre kostnader och riskerar att slå ut mindre byggbolag. Det minskar konkurrensen och leder i längden till färre nya bostäder, säger Rikard Silverfur.

En talesperson för bostadsministern har redan innan utredningen presenterats framfört i Fastighetstidningen att utredaren i sina förslag gått alltför långt ifrån vad utredningsdirektiven säger att utredningen ska utreda och lägga fram förslag kring.

– Bostadsministern är uppenbarligen medveten om att Byggutredningens förslag är mycket kontroversiella och innebär ett kraftigt ingrepp i äganderätten. Utredningen kommer inte leda till ökat och snabbare bostadsbyggande och bör därför läggas i papperskorgen, avslutar Rikard Silverfur.