Nyheter

Göteborg får 6 miljoner till grönare stadsgata på Hisingen

Göteborg får drygt 6 miljoner från regeringens nya stöd för grönare städer. Dagens trafikinfarkt vid Björlandavägen ska omvandlas till en stadsgata med grönska, bäck och skön stadsmiljö.

Sommarens värmebölja har påmint kommunerna om att de behöver rusta sig för ett förändrat klimat.

– Grönska spelar större roll än många tror för att hantera mer extrema väder, som både översvämningar och värmeböljor, därför är det här stödet viktigt för den delen av staden, det har Moderaterna inte förstått, som vill slopa det här stödet, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd.

Mer träd och grönska gör att stora mängder regnvatten kan fångas upp bättre om det finns grönska än asfalt och lindra konsekvenserna av översvämningar. Grönska är även bättre vid värmeböljor. Om den yta som täcks av trädkronor i en stad utökas från 10 till 20 procent kan temperaturen sänkas med upp till 8 grader. När vatten avdunstar från växtligheten absorberas värme från luften och temperaturen går ner. Dessutom ger träden skugga.

– Att använda naturens förmågor är det smartaste vi kan göra. Inte ens den bästa ingenjörskonst kan slå naturens förmåga att hantera de förändringar som vårt klimat står inför, säger miljöminister Karolina Skog.

Göteborg får 6 250 000 kr för att bygga om Björlandavägen med bättre dagvattenhantering och mer grönska och trivsel. Idag går det förorenade dagvattnet från Björlandavägen till Ryaverket som inte är optimerat för att rena dagvatten. Kretslopp och vatten initierade projektet för att skapa en bättre rening av dagvattnet från den starkt trafikerade vägen. Genom att planera in en öppen lösning, såsom en bäck, skapas bättre möjligheter för fördröjning av dagvattnet vid större regn. Bäcken ska även användas till att transportera naturmarksavrinning från Slätta damm till Kvillebäcken. Detta syftar till att minska mängden tillskottsvatten till Ryaverket.

Den öppna dagvattenanläggningen ska göras multifunktionell genom att göra den till en del av ett attraktivt grönstråk med träd, buskar och växter. Det porlande vattnet från bäcken kommer att tillföra trevlig atmosfär till parken.

Under 2018 har regeringen introducerat ett nytt stöd för att stimulera insatser för grönare städer. Stödet kan sökas för åtgärder som ökar eller utvecklar stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer. 2018 är stödet på 100 miljoner och under 2019–2020 ligger stödet på 500 miljoner om året. Kommunerna får på detta sätt möjlighet att växla upp sitt viktiga arbete med till exempel öppen dagvattenhantering, investeringar i ny parkmark, regnträdgårdar och gatuträd. Exempel på stadsgrönska är naturmark, parker, planteringar, stränder, våtmarker och dagvattenanläggningar.

– Genom att stärka naturens förmåga att hantera båda för mycket och för lite vatten får vi utöver anpassning till ett förändrat klimat en rad andra positiva effekter för miljön och klimatet, säger miljöminister Karolina Skog.