Nyheter

Fastighetsbranschen möts på ny nordisk mässa i Göteborg

På Nordic Property Expo, den 11 – 12 september på Svenska Mässan i Göteborg samlas över 100 nationella och internationella talare, 120 utställare och branschens ledande leverantörer, företag och offentliga aktörer.

Fastighetsbranschen är inne i ett expansivt utvecklingsskede och idag pratar man snarare om en nordisk fastighetsmarknad än en svensk. Trycket och intresset från bland annat internationella investerare är stort. Samtidigt kan många bostadssugna svenskar relatera till en skakig tid med en delvis avmattad bostadsmarknad.

Nordic Property Expo slår därför upp dörrarna för första gången för att möta det uttalade behovet av en mässa där nordens fastighetsbransch kan mötas, förändra och påverka den internationella agendan för fastighetsfrågor.

Det är högaktuella teman som lyfts på Nordic Property Expo, exempelvis hur valutgången påverkar fastighetsmarknaden, behovet av att terrorsäkra våra städer, vad en feministisk stadsplanering kan leda till och hur våra fastigheter blir alltmer intelligenta och digitaliserade.

Bland dragplåstren finns byggherren Ola Serneke, Monica von Schmalensee från Rådet för hållbara städer, och Fredrik Wirdenius, Vasakronan. Även fd finansminister Anders Borg tar plats på scen för att ge sin syn på det omdebatterade ämnet räntor och bostadspriser.

Bara två dagar efter valdagen finns Marcus Oscarsson på plats för att kommentera valet och analytikern Linda Jonsson ger sin expertprognos kring hur fastighetsbranschen kommer att påverkas av valutgången.

Höjdpunkter ur programmet

  • Så påverkas fastighetsbranschen av valutgången
    I september vet vi hur valresultatet blev, men osäkerheten inför valet är större än den varit på länge. Hur kommer regeringsbildningen att se ut inför de kommande fyra åren och vilken påverkan kan detta få för fastighetsbranschens frågor? Finns det till någon chans till en samlad bostadspolitik och hur blir det med fastighetsskatten? (tisdag 11 september, 14:00 – 14:30)
  • Marcus Oscarsson kommenterar valutgången
    Politisk analys kring hur den politiska kartan kan komma att ha ritats om. Hur kommer regeringsbildningen att se ut de kommande fyra åren? Vilka blev de avgörande frågorna i valet och klättrade bostadsfrågan upp bland topp tre? (tisdag 11 september, 13.15-13.55)
  • Räntan, bopriserna och allting
    Vilken utveckling ser vi för fastighetssektorn och hur ter sig utmaningarna och riskerna med den höga skuldsättningen? På detta seminarium ger fd finansminister Anders Borg en omvärldsanalys för fastighetssektorn och hans syn på hur reformer på bostadsmarknaden borde utformas (tisdag 11 september, 16:00 – 16:45).
  • Feministisk stadsplanering
    Planerar och bygger vi städer för flickor och unga kvinnor så kommer det att skapa städer som fungerar för alla. #UrbanGirlsMovement är på plats och visar hur stadsutveckling med utgångspunkt i unga tjejers behov i urbana låginkomstområden kan förbättra levnadsförhållanden och försörjningsmöjligheter för alla (onsdag 12 september, 16:00 – 16.20).
  • Efter Drottninggatan. Behöver vi terrorsäkra staden?
    Fredagen den 7 april 2017 skakades Sverige av ett fruktansvärt terrordåd på Drottninggatan i Stockholm. Reaktionerna var starka. Många undrade hur något sådant kunde hända och om det går att förhindra med smart stadsplanering. Hur kan man terrorsäkra staden utan att skapa en känsla av otrygghet? (onsdag 12 september, 16:25 – 16.45)
  • Vem är det som kan hyra en nyproducerad lägenhet?
    Mer än 225 000 personer står i kö för en bostad i Göteborg. Över 80 000 av dem är aktiva och söker regelbundet lägenheter. Talar om detta gör Maria Meyer-Martins, VD Boplats Göteborg (tisdag 11 september, 10.00 – 10.15).
  • Hållbara investeringar och gröna finanser
    Anna Denell, Hållbarhetschef på Vasakronan, Lena Hök, Vice President på Green Investments på Skanska och Mats Olausson, Senior Advisor på Green Bonds på SEB pratar om hållbara investeringar och finansieringar (onsdag 12 september, 15.15-15.55).