Nyheter

Mat möter stad på fastighetsbranschens nya arena

Intresset för mat och upplevelser i centrala stadsmiljöer är stort. Något som gjort att flera av landets stadskärnor har fortsatt att öka sin omsättning trots en svagare utveckling av den traditionella detaljhandeln. På fastighetsbranschens nya stora arena Nordic Property Expo, som arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 11-12 september, är ett tema just hur platser utvecklas när de förknippas med mat. 

– Matupplevelser kan lyfta en fastighet vidare till ett kvarter, ett område och nu hela staden, säger Henrik Olsson, utvecklingsledare för Falkenbergs stadskärna, som deltar i ett panelsamtal under Nordic Property Expo tillsammans med bland andra Grythyttans Carl-Jan Granqvist.

Den totala försäljningen i Sveriges stadskärnor har fortsatt att öka de senaste åren. Det visar siffror från Fastighetsägarna och rapporten Cityklimatet. Men det är inte en ökning av traditionell handel som ligger bakom den positiva utvecklingen, utan en förändring av städernas centrala delar. Pengarna lägger vi nämligen inte längre bara på shopping utan till stor del även på mat, upplevelser och resor.

En mix gynnar staden
Falkenbergs stadskärna – kommunen som nyligen blivit utsedd som första stad som hamnat i White Guide – är ett framgångsrikt exempel där stadskärnan fått stor vinning tack vare satsningar på mat och matupplevelser. Förändringsresan lyfts under ett av de 80-tal seminarier som pågår under Nordic Property Expo.

– Jag ser fram emot att berätta om Falkenberg, som gått från lite av en icke-plats, till att bli utnämnd till en plats väl värd att resa till och en snackis bland matintresserade. Med maten som attraktionskraft, har antalet besökare till staden ökat stort och allt fler talar om Falkenberg som en destination idag, menar Henrik Olsson.

Under Nordic Property Expo kommer Henrik Olsson att delta i ett panelsamtal kring hur platser kan utvecklas där maten är central. Deltar gör även Carl-Jan Granqvist, professor i måltidskunskap och gästgivaren som satte Grythyttan på kartan och Emma Henriksson, chef för digital utveckling och hållbarhet på Atrium Ljungberg.

– Jag vill att fler fastighetsägare får ett öppnare sinne för hur vi kan göra stadskärnorna mer levande. Att de inser fördelarna med att vara lyhörda och ha en dialog med kommunen för att ställa om hyresgästmixen till nya verksamheter när handeln i fysiska butiker minskar, säger Henrik Olsson.

– Omställningar kan innebära kostsamma investeringar på kort sikt, men på lång sikt är det så vi bygger en attraktiv och hållbar stad. Samtidigt måste kommuner vara villiga att stötta med exempelvis snabba bygglov och tillmötesgående serviceanda, avslutar Henrik Olsson.