Nyheter

Naturhuset där drömmar gror

Ofta förmår praktiskt lagda personer att uppfylla sina drömmar i högre grad än drömmarna själva. Med noggrann planering och solida byggmaterial har Anna Tykesson gjort ett gigantiskt glashölje med ett innerhus av Cradle-to-Cradle certifierade lösningar från Ytong till sin plats på jorden.

I den skånska orten Öslöv går Anna Tykessons hem bara under namnet ”Glashuset”. Inte helt fel, även om konstruktionen – tack och lov – inkluderar ett tryggt och stadigt innerhus med väggar av Ytong – ett oorganiskt byggmaterial, även kallat lättbetong, som huvudsakligen består av kalk, sand och vatten.

– Jag brukar säga att jag bor mitt inne i ett skafferi, säger Anna, och slår ut med handen mot en imponerande grönsaksdjungel.

Från idé till färdigt projekt
Det var när Anna var mjölkbonde på 90-talet som drömmen om ett mer ”öppet” hus föddes.

– Från att ha låtit korna stå i ett mörkt och trångt stall beslöt vi oss för lösdrift med ett transparent tak. Då föddes tanken på att jobba utomhus fast jag är inne.

Valet av Ytong som byggnadsmaterial har lyft projektet och underlättat byggprocessen på flera sätt. Förutom att Anna numera slipper att höra ljudet av möss som springer runt i väggarna så kan hon dessutom njuta av en behaglig inomhustemperatur.

Arkitekten som står bakom ”Naturhuset”, Jonas Nordengren, förklarar:

– Temperaturskillnaderna inne i ett växthus är väldigt varierande och ju högre upp man kommer desto större blir de. Eftersom Ytong är värmetrögt så säkrar man en jämn och sval temperatur i själva bostadshuset på sommaren, samtidigt som värmen inte sipprar ut på vintern.

Tomatodling under himlavalvet
Även om hela byggprojektet är imponerande i sin perfekta avvägning mellan precision och innovation så nås höjdpunkten när man gått uppför trappan till själva taket på innerhuset. Ovanpå en välarmerad krans vilar ett växthus med ett myller av olika sorters tomater. Eftersom det är viktigt för Anna att kunna vattna utan problem, har hon valt ett golv av Ytong Multipor, som är miljövänliga, mineraliska och icke-brännbara isoleringsplattor, vilka levererats i färdigskurna block med lutning, så att vattnet kan rinna bort.

En lösning med flera fördelar enligt arkitekt Jonas Nordengren.

– Multipor är, förutom lätt att jobba med, lika isolerande som mineralull, vilket gör att det är utmärkt att använda som takisolering.

Anna har fått arbeta för att nå sin dröm om ett praktiskt fungerande liv i harmoni med naturen, och för att fullända den till 100 % har valet av naturliga och miljövänliga byggmaterial varit av största vikt. Förutom stålkonstruktioner och glas, har den största delen av lösningen bestått av kalk, sand och vatten. Ibland behöver det inte vara svårare än så.

Foto: Ytong