Nyheter

Hållbar inredning till nya Linnéuniversitetet

Nya Linnéuniversitet i Kalmar lägger stor vikt vid hållbarhet i både materialval och energisparande lösningar. Även inredningen kommer att följa samma miljömedvetna spår, där delar av universitetets befintliga möbler återbrukas.

Ett av de största byggprojekten i Kalmars historia, uppförandet av det nya Linnéuniversitet, är i full gång. De nya byggnaderna vid hamnen kommer att förena hela Linnéuniversitet på ett och samma ställe i staden, och fungera som ett komplement till det campus som finns i Växjö.

Förutom att samla svenska och internationella studenter kommer universitetsområdet med kaféer och restauranger också att bli en mötesplats för både kalmarbor och turister. Området Universitetskajen byggs under ledning av Skanska, som sätter ett stort fokus på hållbara material och energisparande lösningar. Även universitetets inredning kommer att präglas av gröna val, där befintliga möbler ska återanvändas. Input interiör, som levererar den största delen av inredningen till universitet, ska hantera och projektleda processen för återbruket – en trend de har sett växa de senaste åren.

– Vi ser en större efterfrågan från våra kunder, både inom privat och offentlig verksamhet, att återbruka möbler vid omorganiseringar eller flyttar. Det finns ingen anledning att slänga fullt fungerande möbler, det är ett enormt slöseri ur såväl ett miljömässigt som ekonomiskt perspektiv. Vi är därför glada att kunna assistera Linnéuniversitet i deras ambition att återbruka delar av den befintliga inredningen till nya Universitetskajen, säger Daniel Vidlund, platschef på Input interiör i Kalmar.

Från Linnéuniversitetet kommer bland annat befintlig förvaring att flyttas med.

– De möbler som inte följer med till de nya lokalerna, kommer istället till användning på andra platser där ett behov finns. Vi förespråkar återbruk i största möjliga mån, men möbler som är obrukbara får vi kassera på ett miljövänligt sätt, säger Daniel Vidlund.

Linnéuniversitetet investerar dessutom i hållbar, nyproducerad inredning. Bland annat kommer möbler från småländska Lammhults och skånska Blå Station att synas i de nya byggnaderna.

– Idag knyter universitet samman Växjö och Kalmar, och när byggnaderna står färdiga kommer dessutom studenter och forskare från hela världen att besöka universitetet. Därför blir det roligt att visa upp småländsk möbeltradition och hantverk för dem, avslutar Daniel Vidlund.

Linnéuniversitetets första etapp beräknas vara klar under 2018 och inflyttning i de färdiga delarna sker preliminärt under hösten. Den tredje och sista etappen avslutas 2020, då hela universitet kommer att stå färdigt.

Bild: Tengbom