Nyheter

Betolar vinner Building Materials Industry Innovation Award i Paris

En innovation med ihålig kärna baserad på Betolars Geoprime-lösning har vunnit första pris vid INTERMAT Innovation Awards på Intermat-mässan i Paris. Betolar belönades i kategorin Bygg, Anläggning och Betong.

Prisprocessen söker innovationer inom utrustning, teknologier, tjänster eller produkter som bidrar till utvecklingen av bygg- och materialindustrin. Det är nionde gången priset delas ut.

Betolars Geoprime lösning för ihåliga plattor producerar världens ihåliga plattor med lägsta utsläpp. Betolar hjälper prefabricerade betongtillverkare att möta efterfrågan på byggprodukter med låga koldioxidutsläpp.

– Ihåliga plattor är en central och krävande konstruktionslösning inom betongkonstruktion och utvecklingen av en koldioxidsnål lösning har tagit lång tid. Det är kul att vårt långsiktiga utvecklingsarbete nu får den uppmärksamhet det förtjänar, säger Betolars tekniska chef Jarno Poskela.

Cement står för sju procent av de globala koldioxidutsläppen. Som en volymprodukt av konstruktion är ihåliga plattor en betydande källa till utsläpp. Till exempel producerar de en tredjedel av utsläppen av betongmassa i ett hyreshus.

I Europa skulle en övergång till en koldioxidsnål lösning ge beräknade besparingar på mer än tre miljoner ton i koldioxidutsläpp per år.

– Betongbindemedlet är den huvudsakliga källan till CO2-utsläpp i hela värdekedjan. Alternativa lösningar till klinkercementet måste utforskas, testas och tillämpas i skala. De geopolymerbaserade ihåliga plattorna från Betolar är ett bevis på att detta är möjligt Idag uppskattade juryn kombinationen av koldioxidsnåla bindemedel med prefabricering för att nå ett steg framåt i avkarboniseringen av betongvärdekedjan, förklarar tävlingsjuryn.

Betolars lågkolhaltiga Geoprime-betongmateriallösning gör att industriella sidoströmmar med stora volymer kan omvandlas för att ersätta cement som bindemedel.

Geoprime ihåliga plattor har liknande egenskaper som traditionella cementbaserade plattor, men deras koldioxidavtryck är upp till 75 % lägre.

Foto: Edi Nugraha