Nyheter

Röhsskas arkitekturdagar utforskar medborgares inflytande

Hur kan medborgare vara med och påverka utformningen av vår gemensamma livsmiljö? Under årets upplaga av Röhsskas arkitekturdagar undersöks frågan från olika perspektiv.

Medborgarens deltagande och inflytande över hur våra städer byggs står högt på politikens agenda, men hur utövas inflytande? Hur bildas opinion och hur uttrycks vision?

Röhsska museet har bjudit in aktörer från en mängd olika professioner för synliggöra och diskutera hur politikens delaktighetsmål omsätts i praktiken.

– Mellan 6–9 oktober sätter museet fokus på arkitektur och gestaltad livsmiljö. Röhsskas arkitekturdagar tittar med hjälp av inbjudna gäster och samarbeten närmare på politikens mål om att öka möjligheten att påverka vår gemensamma livsmiljö. Detta är ett ambitiöst och högst aktuellt mål som vi genom dessa fokusdagar önskar belysa. Hur arbetar arkitekter, designers och stadsplanerare med delaktighet? säger Jonas Friden Kihl, samordnare för Röhsska museets mötesplatsuppdrag och ansvarig för arkitekturdagarna.

I fyra dagar belyser Röhsska museet tillsammans med publik och inbjudna gäster former och metoder för vision och opinion genom föreläsningar, samtal och workshops.

Röhsskas arkitekturdagar inleds på torsdagen 6 oktober med ett samtal mellan Disorder arkitekter och Prototyp Göteborg om deltagandeprocesser och dialoger inom platsutveckling och stadsplanering. Fokus ligger på prototypen och användandet av prototyper som metod för vision och dess förmåga att inkludera och skapa dialog.

Arkitekterna Asli Kiyak, Merve Gül Özokcu och Isshaq Albarbary presenterar sina arbetssätt. De har valt att placera sig och sina praktiker i nära dialog med platser, människor och sammanhang där förutsättningar för påverkan är begränsad. Genom att agera organiserande och aktiverande skapar de utrymme och synlighet för att påverka och ge röst åt alternativa visioner och opinioner.

Fredagen bjuder på en arkitekturvandring och ett samtal om konstens och filmens roll som opinionsbildare.

På lördagen samtalar arkitekten Naima Callenberg och Jonas Fridén Kihl, samordnare för Röhsska museets arkitekturdagar, om hur museet kan föregå med gott exempel när det kommer till delaktighet och vilken betydelse en skulle en ny plattform för arkitekturs kulle kunna ha för samtalet om stadsplanering och arkitektur.

Även Sveriges Arkitekter Västra Götaland bjuder in till ett samtal om Gestaltad Livsmiljö.

På söndagen leder barnkulturdesigner Catherine Paterson och Röhsskas designambassadörer en workshop för barn 7-11 år. Utifrån barnens drömmar och åsikter förvandlas Studion till en park för dagen tillsammans med designstudion Lekkontoret.

Under arkitekturdagarna kommer även Katarina Frisö att ha workshops i Torsten och Wanja Söderbergs sal. I sitt projekt Briefs positionerar Katarina Frisö sig och sin designpraktik i dialog med besökare och inbjudna gäster för att formulera visionära projektbeskrivningar till politiken. Frisös praktik intresserar sig för byråkratiska processer och hur design kan underlätta och möjliggöra samtal mellan gräsrotsinitiativ och institutioner samt medborgare och beslutsfattare.

Läs mer om arkitekturdagarna och programpunkterna.

Röhsskas arkitekturdagar är ett programkoncept som sätter fokus på aktuella frågor inom arkitektur, design och stadsplanering, såväl nationellt som internationellt. Årets upplaga fokuserar på politikens delaktighetsmål och förutsättningarna att påverka den gemensamma livsmiljön.

Foto. Luke De Jager