Nyheter

Dayspring lanserar Återbruksledare i sitt utbud

Återbruksledaren fungerar som ett stöd för byggherren och andra aktörer som behöver få fart på återbruket under byggprocessen, som exempelvis entreprenörer och konsulter.

Byggprojektet får med återbruksledaren en person som fokuserar på återbruksfrågorna och ser till att leda dem genom alla skeden, från planeringsstadiet, genom projektering, upphandling och produktion tills bygget står klart.

Återbruk innebär att du bygger med begagnade produkter och att befintliga byggnader ses som en materialresurs. Därmed skapar du utifrån det som redan finns. Antingen genom att du använder produkter och material till samma sak igen, eller till något annat, med eller utan någon bearbetning.

Erfarenhet av återbruk

Med ett mer cirkulärt materialflöde som mål blir återbruket en bra affär för alla parter och en riktig vinst för miljön.

Hos Dayspring finns över 40 års erfarenhet av renoveringsprojekt och andra byggprojekt. Allt större inriktning på hållbarhet innebär att företaget idag har en bred kompetens och gör insatser både som projektledare och återbruksledare.

– Det är bra om vi kommer med i inledande skeden i byggprocessen. Då kan frågan om återbruk väckas tidigt. I vilken utsträckning det är möjligt och vilka fördelarna och vinsterna blir. En återbruksledare kan få fart på det cirkulära materialflödet, berättar Fredrik Olsson, koncernchef för Dayspring. Väldigt få aktörer idag gör just det vi gör inom återbruk.

Dayspring kan ställa upp med både projektledare och återbruksledare, eller ikläda sig en av rollerna. Återbruksledaren är ett komplement till projektledaren, eftersom återbruksprocessens alla skeden behöver sitt särskilda fokus, och ett bra stöd under förstudiefaser och tidiga planeringsfaser och för att ta fram ett förfrågningsunderlag som främjar återbruk och som inspirerar entreprenörer till nya lösningar och affärsmodeller.

Återbruksledaren kan sedan inventera vad som är möjligt att återbruka från rivnings- och ombyggnadsprojekt, ur byggherrens egna förråd samt vad som finns att tillgå på marknaden.

– Vi ser positivt på att det utvecklas leverantörer av återbrukade produkter och dessutom att befintliga tillverkare blir inriktade på renovering och även på upcycling, det vill säga uppgradera produkternas funktioner eller form och användningsområde, menar Fredrik Olsson.

De tjänster som Dayspring erbjuder inom återbruk är nära nog unika, och just återbruksledaren får en allt viktigare roll när branschen nu har siktet inställt på en cirkulär ekonomi.

Återbruksledaren kan vara engagerad till och med i slutbesiktning, dokumentation och efterkalkyler.

– Det finns ett stort värde i att kontrollera måluppfyllelsen och se vilka miljömässiga vinster som har gjorts. Ett bra projekt blir en vinst både för aktörerna och för miljön, säger Fredrik Olsson.

Bra referenser

Dayspring har arbetat som projektledare för Vasakronan och lett återbruksprojekt i flera år, mestadels vid ombyggnader av kontorslokaler, bland annat Lilla Bommen 1 (”Läppstiftet”) i Göteborg. Projektet omfattade exempelvis återbruk av glaspartier och dörrpartier samt även lös inredning.

– Vi ser idag en viktig roll i att inspirera för att tänka till och tänka nytt om återbruk och inte vara kvar i byggbranschens gamla tänkande. Väldigt mycket skulle kunna återanvändas, inte bara byggprodukter, möbler och fast inredning utan även ventilationssystem och andra installationer, menar Therese Tranarp, byggprojektledare hos Dayspring.

– Dagens affärsmodeller är ofta en bromskloss för återbruk, så en av våra viktigaste uppgifter är att vara stöd i upphandling av entreprenörer så att de får incitament att vilja få in mer av återbruk i projekt. Ett cirkulärt materialflöde ger vinst för både människa, miljö och ekonomi och det vill vi genom den nya tjänsten Återbruksledare hjälpa till att visa vägen till, avslutar Fredrik Olsson, koncernchef för Dayspring.