Nyheter

IFS: ”Byggbranschen ligger efter i digitaliseringen”

Text: Joachim Sahlqvist, senior rådgivare på IFS

Byggbranschens utmaningar har fått stort utrymme i svensk media på sista tiden. Många byggprojekt avbryts eller skjuts upp och antalet konkurser ligger över det normala för säsongen. En förklaring till detta är de nuvarande makroekonomiska förhållandena som leder till bland annat materialbrist och inflation, vilka har en stark negativ effekt på byggsektorn i helhet.

Det är svårt att göra något åt en extern faktor av den kalibern, varken som individ eller företag, men det är möjligt att justera sin verksamhet för att göra den mer motståndskraftig mot kriser. Även om byggsektorn är en kapitalintensiv bransch, är det förvånande att byggföretag klarar sig relativt dåligt i jämförelse med organisationer i andra branscher.

Konservativ arbetskultur

Vad är då orsaken till den låga motståndskraften? Kulturen inom byggsektorn är, enligt min mening, konservativ över lag och inte öppen för förändringar. Byggbranschen har generellt sett svårt att hänga med i svängarna och är därför sena med digitalisering, jämfört med andra verksamhetsområden. Många byggföretag, oavsett storlek, förlitar sig på förlegade IT-lösningar som vuxit fram genom åren, som inte erbjuder den överblick eller flexibilitet som är nödvändig för att hantera krisperioder. Den bristande digitaliseringen är alltså en drivande orsak till att branschen är sårbar.

Digitalisering krävs

Byggsektorn börjar dock bli mer medveten om vad digitaliseringen har att erbjuda. Fler byggföretag inser att prognoser, praktisk implementering och övervakningen av byggprojekt behöver förbättras, samt att en digitalisering av verksamheten är lösningen på detta. I samband med dagens ekonomiskt oroliga tider är det just nu mer angeläget än någonsin att kunna förutsäga den ekonomiska avkastningen på ett potentiellt byggprojekt. I nästan alla andra branscher hanteras dessa beräkningar och analyser av affärssystem som är specifikt utvecklade för ändamålet, men i byggsektorn är Excel eller papper och penna fortfarande populärt.

Att hantera projektering och ekonomi i Excel har stora begränsningar. Som exempel är det inte möjligt att koppla samman hanteringen av medarbetarresurser, ekonomi och materialflöden i programmet. Det går inte heller att få en överblick på processer och kärnaktiviteter när allt hamnar i tvådimensionella kalkylblad.

Vägen ur lågkonjunkturen

Byggbranschen sätter käppar i hjulet för sig själv genom att hålla fast vid föråldrade rutiner och IT-lösningar. Det undermåliga användandet av digitala verktyg gör det svårare att färdigställa projekt inom utsatta tidsramar, hålla sig till budget och leva upp till kvalitetskraven – vilket alltid är viktigt i såväl hög- som lågkonjunktur.

Idag finns det välutvecklade affärslösningar, specifikt utvecklade för byggföretag, som är enkla att integrera i byggbranschens olika verksamheter. Dessa effektiviserar inte bara arbetet utan ger en ekonomisk förutsägbarhet som innebär att byggföretag kan upprätthålla en god ekonomi också i ekonomiskt turbulenta tider. Att förse sin organisation med dessa digitala verktyg gör det möjligt för byggföretag att se vägen ur lågkonjunkturen framför sig.