Nyheter

Regional färdplan för klimatet: LFM30 i Malmö

Av alla lokala och regionala färdplaner för klimatet är det LFM30 som fått störst uppmärksamhet. Sedan flera år har LFM30 metodbeskrivningar och manualer för bland annat byggherrar som jobbar för klimatneutralitet. Olika hjälpmedel för arbetet utvecklas kontinuerligt. 

Byggherrar, entreprenörer och andra kategorier av medlemmar i LFM30 kan ganska fritt välja verktyg för själva klimatkalkylerna, medan LFM30 stakar ut delmål och mål, samt svarar för en övergripande strategi i klimatarbetet som utgörs av deras metod, nämligen Metod för klimatbudget, vilken beskrivs i ”LFM30:s Metod för klimatbudget”.

Kriterierna finns sedan i flera dokument, bland annat ”Metod för klimatbudget: Kriterier på projektnivå”.

Det ska betonas att LFM30:s verksamhet riktar sig även till byggentreprenörer, produktleverantörer, konsulter, organisationer, akademier med flera. LFM30 har 220 anslutna aktörer, varav 48 är byggherrar och 25 byggentreprenörer.

Sex strategiska fokusområden – enligt klimatlöftet

LFM30 handlar inte enbart om att kalkylera klimatpåverkan. Det lokala initiativet beaktar många aspekter som påverkar beslut och projektgenomförande i bygg- och fastighetssektorn.

Detta återspeglar sig i uppdelningen i fokusområden, tillika arbetsgrupper i enlighet med efterlevelse av vars och ens LFM30 klimatlöfte:

Affärsmodeller, incitament & samverkan. Här nämns bland annat att LFM30 påverkar leverantörskedjan med krav kring klimatneutralitet. Var och en av byggherrarna startar minst ett klimatneutralt bygge före 2025. Faktiska utsläpp redovisas öppet och årligen. Men LFM30 för också strategiska samtal med till exempel gröna finansiärer och nyckelaktörer som Hyresgästföreningen.

Cirkulär ekonomi & resurseffektivitet. Här betonas bland annat att spill och avfall tas med i klimatberäkningen och minimeras.

Design, process & klimatkalkyl. Hela plan- och byggprocessen digitaliseras, och klimatberäkning inkluderas från tidigt skede. Klimatkalkyl baseras på LCA och utvecklas, även balanseringsåtgärder som kolinlagring i material ska ingå.

Klimatneutrala byggmaterial. LFM30 begär klimatinformation, helst EPD:er. Allt högre klimatkrav ställs på materialleverantörerna.

Förvaltning, drift & underhåll. Här sägs bland annat att framför att riva och bygga nytt, prioriteras förtätningar, renoveringar, på- och ombyggnationer, samt klimatoptimal förvaltning. Klimatkalkyler ska användas som underlag vid underhåll, reparationer, utbyte och ombyggnader (B1–B5). 100 % förnybar energi ska ersätta fossilbaserad.

Klimatneutrala byggarbetsplatser & transporter. Optimera transportbehov. Använd klimatneutral energi.

Därtill finns fokusområdet Kunskap & kommunikation. Medlemmar i LFM30 redovisar – årligen och öppet – sina resultat och utsläpp.

Arbetssättet för byggherrar och entreprenörer bland medlemmarna – och hos andra aktörer som hämtar inspiration från LFM30 – centreras kring Metod för klimatbudget. Denna stakar ut klimatarbetet i sex steg, gällande nyproduktion och ROT, både för byggnader och anläggning.

Stegen är inte avsedda att alltid utföras i strikt ordningsföljd, men riktningen anges:

Steg 0: IDENTIFIERA AFFÄREN. Förstudie – klimatbudget med vision, ambition, strategi och förutsättningar.

Steg 1: BERÄKNA. Klimatberäkning för bygg- och användningsskedet. Redovisning av LCA-data och kvalitetsrapport.

Steg 2: FÖRBÄTTRA. Handlingsplan med klimatförbättrande åtgärder för att uppnå fastställa målgränsvärden. Vilka CO2e-reducerande förbättringar som har gjorts.

Steg 3: MÅLGRÄNSVÄRDE. LCA-resultat i förhållande till målgränsvärde och totala klimatutsläpp, dvs. max utsläpp av växthusgaser. 

Steg 4: NEGATIVA UTSLÄPP. Återbetalning genom balansering via primärt negativa utsläpp. Beräkning som visar om byggnaden blir klimatneutral eller klimatpositiv.

 Steg 5: LÖPANDE KONTROLLSYSTEM. Under byggnadens hela livslängd görs löpande kontroller för att säkra kvalitet, balansera och redovisa förändringar.

Det är först när man har klarat målgränsvärdet som man får gå från steg 3 till steg 4. Det går alltså inte att ”köpa sig fri” från ett högt utsläpp. Målgränsvärden finns för vissa byggnadstyper (siffrorna anger för A1–A5, kg CO2e/kvm ljus BTA): lokaler 270, flerbostadshus 216, småhus 171 och P-hus 170.

Balansering i steg 4 för att komma ner till klimatneutralitet kan göras på flera sätt, exempelvis genom att vid träkonstruktion kalkylera med det kol som byggs in i byggnaden; ett annat exempel är att köpa negativa utsläpp. 

Vad är LFM30?

Det övergripande målet till 2030 är en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö med netto noll CO2-utsläpp – därefter en klimatpositiv bygg- och anläggningssektor i Malmö till 2035.

Alla anslutna medlemmar ska halvera sin klimatpåverkan från nuläge till 2025. Alla Byggherrar ska ha startat minst ett klimatneutralt byggprojekt.

Foto: Nico