Nyheter

Så ska arbetsplatsolyckor stoppas

Text: Mikael Heldund

Fem döda på byggarbetsplatser i Sundbyberg och två döda i arbetsplatsolyckor i Skellefteå på bara några dagar. Situationen på landets arbetsplatser är mörk. Fack och arbetsgivare knyter dödsfallen till problem i underentreprenörsleden. Men hur problemen ska åtgärdas råder det delvis delade meningar om. Två utredningar pågår.

2023 är ett mörkt år när det kommer till dödsolyckor på landets arbetsplatser. Fem personer dog i hissolyckan i Sundbyberg. På Northvolt-fabriken i Skellefteå dog en person i en klämolycka. Och samma vecka meddelades även att en man avlidit efter att ha skadats i en explosion på fabriken i november.

Bara i Sundbyberg arbetade 19 företag samtidigt. I hela landet är ca 3 000 underentreprenörer verksamma.

– I Sverige tillåter vi hur många led som helst under huvudentreprenören. Vi ställer inga krav på att de ska ha egen personal. Det är led på led som gör att arbetsmiljöansvaret urholkas, säger Susanna Gideonsson, ordförande för LO.

Det finns svårigheter att kontrollera vem som ligger bakom ett företag. Därför har nu Leverantörskontrollutredningen överlämnat sitt betänkande till regeringen. Här föreslås bland annat ett register som ska göra det enklare att kontrollera och utesluta olämpliga leverantörer från offentliga upphandlingar från början. Ärendet är ute på remiss. Parter oense om hur arbetskriminaliteten i byggsektorn stoppas

Att kontrollera individerna på en arbetsplats ska en annan utredning se till och det är Arbetsmiljöverket som ska ges möjligheter till fler fysiska, oanmälda inspektioner. Arbetsmiljöverkets nya regler träder i kraft 1 januari 2024. Syftet är att plocka bort arbetskraft som inte ska vara på arbetsplatsen.

Just oanmälda inspektioner, razzior, har tidigare visat sig vara bra.

– Förtroende är bra, kontroller bättre, razzia bäst. Razzian är den bästa metoden för att komma åt arbetslivskriminaliteten och den illegala arbetskraften på våra byggen, sade säkerhetsexpert Jörgen Holmlund till Svensk Byggtidning tidigare i höstas.

Byggföretagen har också förordat fler oanmälda arbetsplatskontroller av det här slaget för att kontrollera individerna som en underentreprenör skickar till en arbetsplats.

– Vi vill även se lättnader i sekretesslagstiftningen för att myndigheter ska kunna dela mer information med varandra. Möjligheten till kontroll och uppföljning är grundläggande för att identifiera oseriösa aktörer på arbetsmarknaden, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Facket håller med om ändrad sekretesslagstiftning men vill att mer görs för att korta ner underentreprenörskedjorna. Först då blir det omöjligt för arbetsgivare att leja bort arbetsmiljöansvaret, anser facket.