Nyheter

Betongbranschen redan på gång med utveckling av nytt byggmaterial

”Vår vision och vårt mål är att klimatneutral betong ska gå att köpa senast år 2030 och användas överallt i Sverige år 2045”. Den deklarationen gör betongbranschen via Betonginitiativet, en av nio branscher som formulerat sina färdplaner för fossilfri konkurrenskraft.

– Vi har bestämt oss, betongen ska bli klimatneutral till 2045, säger Malin Löfsjögård, som är vd i Svensk Betong. Vi ska bygga historiskt stora volymer av både infrastruktur och bostäder och vi ska ställa om vårt samhälle till att bli klimatneutralt.

Bakom branschens arbete med färdplan står Betonginitiativet, ett samarbete mellan bygg- och fastighetsbolag, betong- och cementtillverkare, myndigheter, akademi och kommuner.

Kraftig minskning snabbt

– Vi ska lösa detta, men vi kommer att behöva hjälp av politikerna, inte minst när det gäller utbildning, forskning och utveckling, säger Malin Löfsjögård. Vår målsättning på kort sikt är att koldioxidutsläppen från betong till husbyggnad ska minska kraftigt och nå en halverad klimatpåverkan redan inom fem år. På lite längre sikt räknar vi med att betong ska vara klimatneutralt ur ett livscykelperspektiv.

Betong består av bergmaterial (ballast) som är sammanbundet av cementpasta (cement och vatten). Betongens hållfasthet bestäms förutom av vatten/cementtalet av ballastens egenskaper och sammansättning. (Källa: Wikipedia). Cement står för cirka 90 procent av betongens klimatpåverkan. Därför krävs ett omfattande tekniksprång för cementtillverkningen. Cirka 30 procent av cementens klimatpåverkan går att reducera med en övergång till icke-fossila bränslen, men för resterande 60 – 70 procent krävs andra åtgärder, inklusive så kallad koldioxidavskiljning.

Den enda tillverkaren av cement i Sverige, Cementa, har en egen färdplan, men ingår i Betonginitiativet.

Ytterst krävs efterfrågan

Betongen ska bli klimatneutral genom en lång rad av åtgärder. På kort sikt kommer detta främst att ske genom fortsatt utveckling av betongsammansättning, användning av alternativa bindemedel, optimering av design samt lägre klimatpåverkan från transporter, skriver Betonginitiativet i sin sammanfattning. För att nå målsättning fullt ut krävs även tekniksprång inom cementindustrin med bland annat koldioxidinfångning och lagring.

Redan idag finns klimatförbättrad betong för husbyggnation. Den har 20 till 30 procent lägre klimatpåverkan än konventionell betong. Det pågår också ett utvecklingsarbete för den cement och betong som används för infrastrukturbyggen.

Betonginitiativet hade ett ”betongtoppmöte” i Almedalen förra sommaren och ser nu fram emot en uppföljare när hela initiativet Fossilfritt Sverige blir föremål för diskussioner under årets Almedalsvecka.

– Nu är det viktigt att alla aktörer i branschen ställer upp egna mål enligt vår färdplan. Det är också viktigt att vi börjar ställa frågor till politikerna om de förslag vi lagt fram för att nå målen som politiker behöver agera på, säger Malin Löfsjögård.

Mångmiljardindustri

Betongbranschen i Sverige sysselsätter drygt 7000 personer och omsätter totalt cirka 24 miljarder kronor inräknat bolag som tillverkar prefabricerad betong som element (väggar, bjälklag, trappor, balkonger etc). och övriga betongvaror (marksten, takpannor och rör). Årligen produceras mer än fem miljoner kubikmeter betong i Sverige.