Nyheter

På Nordbygg Live: Allt snabbare genomslag för tekniska innovationer och trender inom bygg- och fastighetssektorn

Gångna tekniska innovationer och trender – som det tidiga 1900-talets betongbyggande och stålkonstruktioner – tog sådär 30 år på sig för att slå igenom på bred front.

För dagens digitala- och AI-baserade teknikutveckling kan vi räkna med fullt genomslag inom loppet av bara några år.

Det var utgångspunkten när leverantören av 3D-skrivare – ProTechs vd Roger Tofft – på torsdagsförmiddagen talade från Nordbyggs scen Nordbygg Live på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Det närmaste tre till fem åren kan därför bygg- och fastighetssektorn – till följd av en accelererande teknikutveckling – på flera områden förvänta sig genomgripande och snabba förändringar.

Det förklarade Roger Tofft efter sitt föredrag för Svensk Byggtidning. Hans första exempel – eftersom data kan kalkyleras på ett hela tiden bättre sätt – är att det blir allt vanligare med censorer på byggteknik och verktyg.

Detta för att hålla reda på och inte minst förhindra och spåra de omfattande stölderna på landets byggarbetsplatser.

– I och med att priserna gått ned så mycket så är det värt att sätta ”tracking” på allt! Vilket jag exempelvis tror gör att alla de stölder som nu sker på byggena kommer att bli färre.

Det här gäller också de idag återkommande stölderna av på byggarbetsplatserna placerade, men ännu inte installerade, vitvaror. När bygget i princip är klart och byggstängsel rivits.

– Där tror jag också att med tekniken och hanteringen AI, video och så vidare, så kommer vi att bli snabbare med att undvika den här typen av stölder, tillade Roger Tofft.

En snabb förändring är också, enligt Roger Tofft, allt korrektare data. Detta med hjälp av bland annat AI, datainsamling och censorer på allt fler ställen inom bygg och fastighet. Som på stommar och andra byggnadselar.

Som färskt exempel tar han fastighetsbolaget Vasakronans nyligen publicerade uppgifter om en 25 procentig ökning av sina CO2-utsläpp.

– En stor fråga, men jag tror också att det handlar mycket om att de börjar få in mer korrekt data. Ju mer korrekt data vi får in i våra beräkningar, desto lättare blir det att framöver att ta rätt beslut!

Ytterligare områden där bygg- och fastighetssektorn kan förvänta sig snabba tekniska framsteg är riskfyllda arbetsområden som hissinstallationer och omfattande målningsarbeten på hög höjd.

– Där tror jag att robottekniken kan hjälpa till. Det kommer vi att se inom tre till fem år!