Nyheter

Ny svensk BREEAM-manual för fler byggprojekt

Det blir en breddning av antal byggprojekt som kan tillämpa BREEAM-SE sedan Sweden Green Building Council (SGBC) 2017 tog fram en uppdaterad svensk manual, BREEAM-SE 2017. Den nya manualen är både anpassad till fler byggnadstyper och har fått ett än mer holistiskt perspektiv. Genom att söka egna innovationspoäng hoppas man sporra branschen och premiera aktörer som är innovativa och ligger i framkant.

Registreringen mot den nya manualen öppnades den 16 november 2017 och ersätter den gamla BREEAM-SE 2013 som stängdes för nya registreringar i december. Det betyder att nu kan även bland annat skolor, förskolor och bostäder certifieras. Om en byggnadstyp inte omfattas av manualen kommer det även i fortsättningen vara möjligt att göra en BREEAM-SE Bespoke-certifiering.

– Vår förhoppning är att den nya manualen kommer att stödja oss att skapa miljöanpassade och hållbara byggnader som håller långt in i framtiden. I och med att manualen breddas och omfattar fler krav hoppas vi att fler hoppar på tåget, säger Cecilia Ehrenborg Williams, VD på SGBC.

En skillnad mellan den nya och den gamla manualen är att det i den nya manualen finns krav på så kallade verifierade EPD:er, där man redovisar en materials miljöprestanda.

LCA-analyskravet fanns tidigare men är nu breddat. Nytt är det sociala kravet på samråd, där

– Det ska göras en utvärdering av hållbarhetsprestanda efter att inflyttning har skett. Det är en slags verifiering utan nivåkrav. Dock måste fastighetsägaren analysera data och ha mål eller åtgärder för att minska vatten -och energianvändningen. Det är en bra början att vi mäter och kollar hur beräkning och verklighet fungerar mot varandra, säger Cecilia Ehrenborg Williams.

Ytterligare skillnad mellan manualerna är att den nya har ett bredare skop än tidigare. Den innehåller indikatorer även för bostäder, skolor och förskolor och inte bara handel, industri och kontor. Det har dessutom skett en utbredning där man bland annat ställer krav på klimatanpassning när det gäller byggnadens utformning o s v.

– Skulle det bli översvämning ska byggnaden klara det exempelvis, och att utnyttja designen på ett smart sätt. I bredningen av detta är vi nyfikna på om det kommer in nya bostadsprojekt som kommer att certifiera mot den nya manualen då det finns en svenskanpassad variant istället för den internationella manualen som vi tror mycket på, säger Cecilia Ehrenborg Williams.

Nu gäller det för SGBC att marknadsföra BREEAM-SE 2017. Därför har en marknads- och kommunikationsavdelning formats på SGBC med förstärkning av personal. Tidigare har BREEAM intresserade fastighetsägare knackat på dörren, men nu försöker SGBC bli bättre på just marknadsföring och att bemöta intressanta BREEAM-projekt ytterligare.

– Projektledarna och fastighetsägarna vinner mycket själva på att kommunicera sina certifieringar i sina kanaler i kombination med att vi kommunicerar från våra kanaler. Bra samspel behövs och vi kan hjälpa till genom att stötta med bra support, säger Cecilia Ehrenborg Williams och tillägger.

– Fortsätter antal registrerade BREEAM-projekt att öka får vi byggnader med bättre hållbarhetsstandard som strävar mot att uppnå svenska och internationella hållbarhetsmål.

Samma sak är det med Miljöbyggnad, där grundidén är att vara ett hanterbart, prisvärt system baserat på svenska byggregler och normer med fokus på innemiljö, material och energi.

– Att det skulle vara enkelt att uppnå Miljöbyggnad silver utan att kavla upp armarna håller vi inte med om. Vi ser i vårt arbete flera projekt som inte klarar Miljöbyggnad brons. Det är 16 obligatoriska kategorier som skall uppfyllas. Kan vi få ännu fler att certifiera enligt Miljöbyggnad silver kommer branschen att bidra med stor konkret miljönytta. Det blir ett samarbete Sverige kan vara stolta över, avslutar Cecilia Ehrenborg Williams.