Nyheter

Nyréns vann arkitekttävling för århundradets aktivitetspark – Slottsskogsvallen i Göteborg

Nyréns Arkitektkontor vann tävlingen för Slottsskogsvallens entrépark i Göteborg. Förslaget visar hur parken med omgivande skogsbeklädda kullar kan bli en lekfull plats för spontanidrott, motion och fysisk aktivitet.

Parken rustas upp, kompletteras och utvecklas med väl riktade tillägg och rumsliga möjligheter som kan byggas ut i etapper inför Göteborgs 400 års firande. Tävlingsförslaget utgår från ett tydligt perspektiv på inkludering och jämställdhet där unga tjejers behov särskilt står i fokus.

Juryn skriver i sin motivering: ”Det vinnande förslaget lyckas både handfast ta vara på och lyfta fram platsen inneboende kvalitéer och samtidigt ge förutsättningar för att bli en modern aktivitetspark.”

– Jämställda och inkluderande platser är något vi brinner särskilt för och vi tycker det är en viktig demokratifråga att offentliga platser är till för alla. Eftersom studier visar att många unga, särskilt tjejer, rör sig för lite vill vi skapa platser som på ett aktivt och lekfullt sätt gör att fler tycker det är kul att röra på sig, säger Emma Pihl, planeringsarkitekt på Nyréns Arkitektkontor.

I förslaget finns plats för spontana initiativ och mer organiserade aktiviteter. Idag finns en större efterfrågan på aktiviteter som inte är typiska föreningsaktiviteter utan som äger rum i självorganiserad regi i det offentliga rummet. Många vill vara i ett sammanhang, en form av semiorganiserade aktiviteter där du kan dyka upp när du vill utan att vara medlem. Spontant med ändå organiserat. Särskilt tjejer uttrycker en preferens för denna plattform.

– Tiden är förbi att rita skejtparker och fotbollsplaner och annat som framför allt killar använder, nu ska alla ta plats. Vi jobbat med begreppen on-stage, off-stage och backstage. För att ta bort tävlingsmoment och sänka trösklarna så fler kan ta plats på sina egna villkor, säger Petra Lindeqvist, landskapsarkitekt på Nyréns Arkitektkontor

En central plats med spegeltak blir en av flera mångfunktionella ytor för spontanidrott och dans med fokus på att locka fler tjejer till fysisk aktivitet.Nyréns visualiseringsstudio med Andreu Tabernet i spetsen visar förslagets idé med den jämställda platsen för alla. Spegeltaket för dans och andra aktiviteter är en ny mötesplats som kan bli en symbol för parken och en dragare med ett unikt program. Platsen möjliggör en bredd av aktiviteter där det är enkelt att välja grad av deltagande.

Bakgrund
Den 29:e maj beslutade Idrotts & Föreningsnämnden i Göteborgs Stad att ge förvaltningen i uppdrag att genomföra en arkitekttävling för Slottsskogsvallens entrépark. Detta skall vara en satsning inför stadens 400-års jubileum 2021. Förslaget ska visa hur Slottsskogsvallens entrépark med tillhörande skogsbeklädda kullar kan rustas upp, kompletteras och utvecklas. Särskilt fokus ska ligga på att föreslå nya inslag som gör parken till en aktiv och attraktiv mötesplats i enlighet med tävlingsuppgiftens vision och mål.
Slottsskogsvallens entrépark planerades som en pampig entré och förgård till Slottsskogsvallen, som var en del i Göteborgs Stads 300-års jubileum 1921. Sedan dess har både parken och Slottsskogsvallen använts som arena för såväl stora evenemang som för vardaglig träning, vardagsliv och nöjen i olika former. Nu ska Göteborgs Stad även börja ett arbete med Slottsskogsvallens entrépark så att hela Slottsskogsvallsområdet blir attraktivt och kan användas som mötesplats under stadens 400-års jubileum 2021, och länge efter det. Stadens förhoppning är att parken återigen ska väcka besökarnas intresse och skapa glädje kring fysisk aktivitet i olika former.

Team Nyréns Arkitektkontor:
Bengt Isling, Landskapsarkitekt LAR/MSA, ansvarig
Petra Lindeqvist, Landskapsarkitekt LAR/MSA, handläggare
Kristina Dexner, Landskapsarkitekt LAR/MSA, medverkande
Susanna Juhlin Glembrandt, Arkitekt SAR/MSA medverkande 
Emma Pihl, Planeringsarkitekt FPR/MSA, specialist jämställda platser och social hållbarhet
Anna Birath specialist kulturmiljövård 
Andreu Taberner, visualiserare, arkitekt, bild

Specialister:
Nicolas Philips, ljusdesigner ÅF, specialist belysning
Karin Book, Fil.dr. och universitetslektor i idrottsvetenskap Malmö universitet, specialist jämställda platser och idrott