Nyheter

Plåt, vent och isolering på nya brandstationen

I Uddevalla byggs just nu en ny brandstation. En viktig samhällsfunktion som ställer höga krav på funktion och kvalitet. Byggnaden blir ett landmärke precis intill Västgötavägen, och inblandade entreprenörer känner en stolthet i att vara en del av projektet.

Bevego har inte bara fått äran att leverera ett material till brandstationen, utan alla tre affärsområden finns representerade i huset.

Tre affärsområden i samma projekt

Bevego arbetar inom ventilation, teknisk isolering och plåt. Det är ovanligt att material från alla tre affärsområden hamnar på ett och samma projekt, men det är just detta som är fallet här på den nya brandstationen i Uddevalla. Teklin AB är ventilationsmontörer, Alingsås Isolering AB är isoleringsmontörer och Häggners Plåtslageri AB är plåtslagare i projektet. De har alla en nära relation till Bevego i Trollhättan och har valt att beställa material till projektet härifrån.

 

Vecka 27_Brandstationen_i_uddevalla_bild 1.jpg

 

På bilden: Örjan Ericsson på Teklin Ventilation. I bakgrunden syns dagens leverans med kanaler från Bevego.

Speciallösningar i stort prestigeprojekt

– Detta är ett prestigeprojekt och det är väldigt roligt att få vara med, det blir en stor brandstation på ca 4000 kvadratmeter. När det kommer till ventilationen blir det också lite speciella lösningar, som ett separat system som tar hand om avgaserna från bilarna, och ventilationskanaler i rostfritt stål anpassade för hög luftfuktighet i tvätthallen, säger Örjan Ericsson som är ledande montör och projektansvarig på Teklin Ventilation.

Uddevallas nya brandstation byggs i samarbete med Uddevalla kommun, Räddningstjänsten Mitt Bohuslän och SERNEKE som är totalentreprenör. Under 2021 gjordes bland annat en ny cirkulationsplats för att kunna genomföra utryckningar på ett säkrare sätt, och marken förstärktes med 4000 kalkcementpelare. Den befintliga brandstationen i Uddevalla byggdes år 1960 och lever inte längre upp till dagens krav, bilarna har blivit tyngre och belastar marken, och placeringen gör att mycket trafik försvårar utryckningarna.

 

Vecka 27_Brandstationen_i_uddevalla_bild 2.jpg

 

På bilden: En del av plåttaket på brandstationen har redan hunnit bli färdigt.

En inblick i brandmännens arbete

– Projektet är ett så kallat partneringprojekt som drivs av SERNEKE. I höstas innan vi drog igång det operativa arbetet samlades hela teamet under två dagar för att bli mer sammansvetsade och sätta oss in i projektet, som en kick-off för det gemensamma arbetet. Då fick vi en presentation av Räddningsförbundet Mitt Bohusläns projektledare för att höra om brandmännens arbete och vilka behov de har i sin vardag. Det gav oss en bra förståelse över hur anläggningen kommer användas och vilka krav som ställs på funktionaliteten, säger Örjan.

Plåtarbete och ventilationsmontage är igång

Under våren har montage av stommen i betong färdigställts och både plåtslagarna och ventilationsmontörerna har kunnat påbörja sitt arbete. Örjan och kollegorna fick vara på tårna för att få ventilationsaggregaten levererade i rätt tid och placerade i fläktrummen innan byggnadens tak lyftes på plats. Örjan passade också på att ringa in Alingsås Isolering för ett mindre jobb innan taket var på plats, eftersom att det sedan blir trångt och svårt att komma åt. Häggners Plåtslageri har dessutom varit ute och påbörjat plåttaket.

– Det är roligt att Uddevalla kommun har valt plåttak till brandstationen, det visar att dom lägger extra krut på detaljerna. Det vanliga är att ha ett papptak på denna typ av byggnad, plåt tar nästan fyra gånger så lång tid att lägga jämfört med papp. Taket här är på ca 3000 kvadratmeter och vi har gjort färdigt en del av det. Just nu väntar vi på snickarna så det blir intensivare efter semestern, vi har nog 2-3 månader kvar innan taket är helt färdigt, säger Erik Häggner, plåtslagare på Häggners Plåtslager

Lättarbetad och tålig plåt från Ultipro

I detta projekt har Häggners Plåtslageri valt en plåt som de inte tidigare arbetat med. En aluminiumplåt från Ultipro med en ny typ av beläggning som ger materialet ett matt utseende och en mycket tålig yta. I handlingarna var material från ett annat varumärke föreskrivet, med en hänvisning till att man kunde byta mot motsvarande material. Materialet från Ultipro valdes på grund av det är tåligt och följsamt att arbeta med.

– Jag hade aldrig använt detta material från Ultipro tidigare, men Kenneth på Bevego tipsade om det och gav mig några provbitar. Jag gjorde lite olika tester för att se hur plåten var att arbeta med, och för att jämföra med material som vi är vana vid. För att utmana den nya plåten bankade jag rejält och jag var imponerad över hur tåligt materialet var! I kombination med denna plåt valde vi takavvattning från PREFA, de var den enda leverantören som kunde lösa rännor som var både kvadratiska och matta. Även detta hjälpte Bevego oss med, säger Erik.

 

Vecka 27_Brandstationen_i_uddevalla_bild 4.jpg

 

På bilden: Takets största yta är 72 x 18 meter, det innebär 18 meter långa plåtar.

18 meter lång bandplåt i ett blåsigt Uddevalla

När Häggners Plåtslageri ska tillbaka till brandstationen ska den stora ytan påbörjas. Där är taket 72 x 18 meter vilket innebär att längderna med plåt blir hela 18 meter. Bevego levererar plåten direkt från Göteborg till brandstationen där falsupptagare finns på plats. Att förbereda plåten för de större takytorna ute på arbetsplatsen istället för i verkstaden i Trollhättan sparar framförallt fraktkostnader.

Från att Erik och plåtslagaren Stefan har varit själva under arbetet på brandstationen kommer Häggners Plåtslageri gå upp till att vara fyra personer för att hantera de långa plåtarna.

– Det går inte att hantera 18 meter långa plåtar på två personer, och det blir extra svårt eftersom att det blåser så mycket i Uddevalla. En gång när jag var där var det vindstilla, men annars blåser det alltid, säger Erik och skrattar.

 

Vecka 27_Brandstationen_i_uddevalla_Header och bild 5.jpg

 

På bilden: Ett kylbatteri kommer att installeras så att vissa utrymmen får tillgång till kyla.

Kort om Teklin Ventilation AB

Teklin Ventilation startade år 2013 och har kontor i både Vårgårda och Göteborg. De arbetar med installation och service inom ventilation och har bland annat många projekt igång tillsammans med SERNEKE. Ett av dessa är en renovering av ca 600 lägenheter i Trollhättan, uppdelade på 18 huskroppar på 7 våningar. Även här är Örjan Projektledare.

Kort om Häggners Plåtslageri AB

Det var år 1893 som Häggners Plåtslageri grundades, vilket gör de till ett av Sveriges äldsta plåtslagerier. Idag drivs företaget av Jan Häggner, barnbarnsbarn till grundaren av plåtslageriet och morbror till Erik Häggner. Ingen av Eriks äldre kusiner ville gå i plåtslagarnas fotspår, så kanske blir det Erik som en dag blir den femte generationen Häggner som driver bolaget vidare.

På bilden: Erik Häggner och Stefan Andersson på Häggners Plåtslageri arbetar tillsammans på brandstationen.