Nyheter

NORDBYGG: Timber on Top och påbyggnad med trä

Timber on Top – påbyggnader i trä – heter projektet som vid lunchtid på tisdagen presenterades på Nordbygg 2022:s Innovationsscen på Stockholmsmässan.

Mindre klimatavtryck, kortare byggtider och lägre byggkostnader. Det är några av fördelarna med påbyggnad i trä istället för att riva och bygga nytt från grunden.

Det framhöll Tomas Alsmarker – chef för innovation och forskning på Svenskt Trä – när han från Nordbyggs Innovationsscen vid lunchtid på tisdagen presenterade projektet Timber on Top.

– Timber on Top är ett projekt som har pågått ett antal år som handlar vilka aspekter vi måste beakta när vi står i begrepp att skapa ett nytt liv från en befintlig byggnad, förklarade Tomas Alsmarker

Som ett av flera exempel tog visade han på en trikåfabrik från 1800-talet i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Som byggts på med ett antal våningar med sedan Naturvårdsverkets kontor som inflyttad hyresgäst.

– En helt ny funktion, men vi har bevarat den ursprungliga byggnaden och har skapat ett möte mellan dåtid och nutid. Och förhoppningsvis med en blick in i framtiden om att det är så här vi mer kommer att arbeta.

Tomas Alsmarker betonade sedan fördelarna med just trä i den här typen av påbyggnadsprojekt.

– Trä är ett lätt material och ett förnyelsebart material. Så det går hand i hand med det här tänket att också i den större skalan nyttja det till att bygga.

Ett annat exempel som Tomas Alsmarker pekade på var påbyggnader i trä på typiska trevåningshus från 1970-talet i ett område i Örebro.

Där många hemifrån utflyttade yngre ville bo kvar, men inte skulle haft råd vid exempelvis förtätning med nyproduktion

– Genom att bygga på har man gett dem möjlighet att få ett lyft i sitt boende i dubbel bemärkelse. Både att få en modernare lägenhet men också lite högre upp. Det här öppnar upp för att yngre människor kan bo i det redan byggda till lägre hyra.

Socialt hållbart

Att påbyggnaderna med inflyttade fördubblat antalet boende i Örebrostadsdelen är ytterligare en positiv konsekvens av påbyggnaderna i trä, enligt projektet Timber on Top

– Vi får barnfamiljer och en helt annan variation. Så det här bidrar också till en socialt mer hållbar stadsdel, tillade Tomas Alsmarker från Svenskt Trä på Nordbyggs Innovationsscen.

På bilden: Chef innovation och forskning Tomas Alsmarker, Svenskt Trä