Nyheter

Sverigeunikt avtal i Gamlestaden

Fastighetsägare i Gamlestaden, ideell förening, och åtta förvaltningar och bolag inom Göteborgs stad har ingått ett Sverigeunikt samarbetsavtal. Avtalet heter BID Gamlestaden och förebilden är den internationellt etablerade utvecklingsmodellen BID, Business Improvement Districts.

Syftet är att Gamlestaden ska fortsätta utvecklas till en bra stadsdel att bo i, attraktiv att flytta till, driva näringsverksamhet i, arbeta och bygga nya bostäder och lokaler i.

– Avtalet ska ge det BID-inspirerade arbetet tydligare mål och strukturer. När vi lägger våra resurser i en gemensam pott blir summan av det vi kan prestera så mycket större än om vi jobbar på var sitt håll, säger Gitte Caous, stadsdelsdirektör i Östra Göteborg.

Göteborgs Stad bedriver ett arbete för jämlikhet och social hållbarhet med fem centrala fokusområden: skapa god start i livet och goda uppväxtvillkor, skapa förutsättningar för arbete, skapa hållbara och jämlika livsmiljöer. Avtalet ska stärka stadsutvecklingen och förutsättningar för näringsliv i området samt göra Gamlestaden till en attraktiv och trygg plats att leva och verka på.

– Stadsutvecklingen ska vara jämställd med öppna och översiktliga miljöer, trygga att förflytta sig och vistas i, som ger alla lika möjlighet att vistas i det offentliga rummet. Inriktningen för BID Gamlestaden är att utveckla en blandstad med mer liv och rörelse, ökad trygghet och fler mötesplatser, säger Özgür Tasbas, ordförande i SDN Östra Göteborg.

En stadsdel i förändring
Vid millennieskiftet präglades Gamlestaden av misskötta offentliga miljöer och enskilda fastigheter, av otrygghet, hög vardagsbrottslighet, organiserad kriminalitet och svarta tidningsrubriker.

– Jag flyttade hit 1997. Det var lätt att få en lägenhet här och Gamlestaden lät pittoreskt. Men det var smutsigt, mörkt och slitet, en massa klotter och man kände sig aldrig riktigt trygg. En kompis blev rånad i närheten av bensinstationen och en videobutik sprängdes i luften. Jag var ung och valde ändå att stanna. Men nej, pittoreskt var det inte, säger Malin Rosenqvist, idag ordförande för BRF Gamlestadstorget och vice ordförande för Fastighetsägare i Gamlestaden, ideell förening.

Föreningen bildades år 2001 med syfte att vända utvecklingen i stadsdelen.

– Sedan dess har ett uthålligt utvecklingsarbete bedrivits, med ett stort antal upprustningar, trygghetsinsatser och evenemang, i samarbete med boende, lokalt föreningsliv, näringsliv, polis och Göteborgs Stad. Idag är Gamlestaden en attraktiv och trivsam stadsdel och ett av Göteborgs strategiska nybyggnationsområden. Problem ökar och minskar över tid, men nu finns det en vana av att samarbeta för att hantera dem, säger Helena Holmberg, verksamhetschef, Fastighetsägare i Gamlestaden, ideell förening.

Avtalstiden för BID Gamlestaden är 1 maj 2018 till 31 december 2020, därefter förlängs avtalet med ett år i taget.

Det här är BID
BID är en geografiskt baserad form av samverkan som är relativt vanlig i Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, Sydafrika, Kanada och USA med flera länder. Den kännetecknas av att ingående parter, såväl offentliga som privata, avtalar om ett gemensamt åtagande i ett tydligt avgränsat område, för utveckling och förvaltning av fysiska miljöer.
Det är första gången i Sverige som en BID-inspirerad lokal fastighetsägarförening och en kommun formaliserar samarbetsformerna på det här sättet.

Foto: Niklas Maupoix