Nyheter

Fritidshusmarknaden: Gotland i toppen – Skåne i botten

Påsken innebär också att marknaden för fritidshus börjar tina och inom kort kommer stugvisningarna stå som krokus i backen. Statistik som Fastighetsbyrån har beställt visar att priserna på fritidshus i Sverige har ökat med 23 procent på fem år, men utvecklingen skiljer sig mycket från ort till ort.

Största vinnarna på marknaden finns på Gotland där priserna har gått upp med hela 75 procent. Fritidshus i Skåne län ligger i botten med en prisnedgång på -5 procent.

För att få en bild över hur prisutvecklingen har sett ut på fritidshus runt om i landet har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra försäljningspriser på fritidshus från mars 2017 till februari 2018 med samma period 2012/2013. Snittökningen för riket i stort ligger på 23 procent där medelpriset för ett fritidshus nu landar på strax under 1,7 miljoner kronor.

Störst ökning kan man se i Gotlands län där priserna har ökat med hela 75 procent. Även boende i Dalarnas län kan kalla sig vinnare på marknaden med en ökning på 50 procent på fem år. Det finns dock ett par län som inte har någon prisuppgång sedan 2011/2012. I Skåne län har fritidshuspriserna gått ner 5 procent på fem år, framförallt beroende på att antal försäljningar i kommuner med lägre prisnivåer ökat mest.

Sett till prisutvecklingen på kommunnivå är det Bollnäs kommun som står för den största ökningen, där har priserna ökat med hela 154 procent på fem år. Kraftigast prisnedgång i landet har Halmstad kommun med -24 procent.

– Fritidshusmarknaden följer till viss del marknaden för permanentbostäder och vi får se om vinterns turbulens avspeglas nu när sommarstugorna börjar säljas. Samtidigt är det en del andra lokala faktorer som påverkar utvecklingen för fritidshus. Efterfrågan från andra länder är en sådan faktor som till exempel påverkar Västkusten och Skåne i hög grad, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Norrtälje kommun är den kommun där det säljs överlägset flest fritidshus i landet. Här har priserna ökat med 33 procent på fem år och snittpriset ligger nu på cirka 1,9 miljoner kronor.

– Utvecklingen går mot att man spenderar mer och mer tid i fritidshuset. Därför efterfrågas också en högre standard än tidigare och det blir relevant med bra avlopp, internetuppkoppling och så vidare. Fritidshus med bra bekvämligheter och som även går att konvertera till permanentboende efterfrågas och driver upp priserna. Köpstarka par med vuxna barn är de mest frekventa köparna även om barnfamiljerna börjar komma tillbaka, säger Lasse Tapper, Fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Norrtälje.

Länssiffror – Gotland i toppen – Skåne i botten

Län, Fritidshus PU 5 år
Gotland + 75 %
Dalarna + 50 %
Jämtland + 49 %
Stockholm + 37 %
Västerbotten + 36 %
Västmanland + 31 %
Västra Götaland + 30 %
Norrbotten + 30 %
Gävleborg + 30 %
Västernorrland + 29 %
Södermanland + 29 %
Uppsala + 24 %
Östergötland + 23 %
Blekinge + 19 %
Örebro + 17 %
Värmland + 13 %
Kronoberg + 12 %
Halland + 11 %
Kalmar + 9 %
Jönköping 0 %
Skåne – 5 %
Riket + 23 %

Kommunsiffror – Bollnäs i toppen – Halmstad i botten

Vinnare, kommun Förlorare, kommun
Bollnäs + 154 % Halmstad – 24 %
Kalix + 148 % Härryda – 15 %
Älvdalen + 130 % Askersund – 14 %
Haninge + 121 % Linköping – 13 %
Kungsbacka + 102 % Mönsterås – 12 %

Beskrivning av siffrorna
Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och jämför försäljningspris på alla fritidshusförsäljningar gjorda mars 2012 – februari 2013 med samma period 2017/2018. Det är den procentuella ökningen som redovisas. De kommuner som har haft färre än 10 försäljningar under någon av perioderna är borttagna. Svensk Mäklarstatistiks siffror grundar sig på ca 85 % av alla försäljningar av bostäder som görs genom fastighetsmäklare.