Nyheter

Ny analys från Dun & Bradstreet: Byggsektorn toppar listan över misstänkta bedrägerikonkurser

En ny analys från affärsdata- och analysföretaget Dun & Bradstreet visar att bedrägerirelaterade konkurser, så kallade ”fraud”-konkurser, är ett växande problem i Sverige. Byggbranschen är särskilt framträdande, där en fjärdedel av de misstänkt bedrägerirelaterade konkurserna kan kopplas till branschen.

Bedrägeribrotten ökar och är idag den största inkomstkällan för organiserad brottslighet i Sverige. Nya siffror från Dun & Bradstreet visar att av de över 28 000 konkurser som inträffat under de senaste tre åren misstänks hela 1638 vara bedrägerirelaterade, vilket motsvarar cirka 5,8 procent av det totala antalet konkurser.

– Bedrägerirelaterade konkurser innebär inte bara ekonomiska förluster för fordringsägare utan har också långtgående effekter på det svenska företagsklimatet. Vi har identifierat flera indikatorer på bedrägerirelaterade konkurser, såsom frekventa styrelsebyten, misstänkt fabricerade årsredovisningar och kopplingar till tidigare konkurser. Genom att analysera dessa mönster kan vi kartlägga riskerna och därmed bidra till att skydda det svenska företagsklimatet, säger Henrik Hargeus, senior analytiker på Dun & Bradstreet.  
 
Misstänkta bedrägliga konkurser dominerar byggbranschen

Av de misstänkt bedrägerirelaterade konkurserna kan en fjärdedel (26,9%) kopplas till byggbranschen, samtidigt som samtliga konkurser under samma period stod för 18,8%. Detta visar på en tydlig överrepresentation av misstänkta bedrägerirelaterade konkurser inom byggsektorn.

Liknande mönster kan ses i andra branscher. En femtedel (21,8 %) av de misstänkta bedrägerirelaterade konkurserna står detaljhandeln för, jämfört med 17,4 % av den totala konkursandelen, medan logistiksektorn uppvisar andelar på 7,3 % (fraud-konkurs) respektive 4,6 % (samtliga konkurser). Däremot är andelen av de misstänkta bedrägerirelaterade konkurserna lägre inom besöksnäringen (9,1 % fraud-konkurs, jämfört med 11,4 % samtliga konkurser) och företagsstjänster (6,3 % fraud-konkurs, jämfört med 9,2 % samtliga konkurser).

– Byggsektorns hantering av kapitalvaror och material gör den attraktiv för kriminella aktörer eftersom kapitalvarorna är lätta att omsätta vilket bidrar till att företagen kan avvecklas snabbt utan att dra uppmärksamhet till sig. Många av dessa bolag saknar också revisorer och lämnar inte ens in årsredovisningar innan de stängs ner, vilket gör det enklare för kriminella aktörer att agera utan insyn. För organisationer inom den offentliga sektorn kan det vara en utmaning att identifiera dessa brott, och det krävs omfattande kontroller samt förebyggande åtgärder för att minimera risken att bli utsatt, säger Henrik.  

Av de misstänkta bedrägerirelaterade konkurserna med fordringsbelopp tillhör cirka en tredjedel (31,7 %) verksamheter inom byggsektorn. Ser man till samtliga konkurser med fordran stod byggbranschen för cirka 22,8 %, vilket återigen visar på en tydlig överrepresentation inom sektorn. En annan bransch som sticker ut är uthyrning, fastighetsservice och resetjänster. Cirka en femtedel av de misstänkta bedrägerirelaterade konkurserna med fordringsbelopp tillhör denna sektor, jämfört med endast 3,9 % av samtliga konkurser med fordran. Den extremt höga överrepresentationen inom uthyrning, fastighetsservice och resetjänster kan delvis förklaras av ett större bedrägeri på hundratals miljoner kronor.

Tre tips för att identifiera kriminella företagare

Dun & Bradstreet rekommenderar företag och myndigheter att stärka sina rutiner för att tidigt identifiera och hantera bedrägliga aktörer för att skydda sig mot ekonomiska förluster.

Nedan redovisas tre tips för att identifiera kriminella företagare.  

Styrelsens sammansättning: Gör fördjupade kontroller av styrelsens sammansättning. Har ledamöterna styrelseuppdrag i flera olika branscher eller en historik av många konkurser? Har styrelsen genomgått flera förändringar på kort tid?

Företagets adress: Granska användning av adresser som inte existerar eller som är kända för postboxar.

Årsredovisning: Se efter om det finns onormalt hög omsättningsförändring, tidigt inlämnade årsredovisningar som kan vara förfalskade, samt redovisade personalkostnader utan motsvarande betalning av arbetsgivaravgifter.

Bild: Vilius Kukanauskas

Om analysen 
Analysen baseras på data från över 28 000 konkursfordringar och det datum då de blev offentliga hos tingsrätten under perioden 2021-06-16 till 2024-06-04, varav 1 638 misstänks vara bedrägliga konkurser. Syftet är att kartlägga var bedrägliga konkurser är vanligast, identifiera riskmönster och bidra med rekommendationer för att stärka det svenska företagsklimatet.