Nyheter

Brandskyddsföreningen om brandsäkerhet i byggbranschen: 5 viktiga saker att ha koll på gällande heta arbeten

Den som avser att bedriva eller låta bedriva brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats är beställare, och ansvarar för att arbetet utförs på ett brandsäkert sätt. Vanliga exempel på en beställare är en fastighetsägare, en byggnadsentreprenör eller ett industriföretag. För att säkerställa brandsäkerheten utser beställaren en tillståndsansvarig, som tillsammans med hetarbetaren och brandvakten bildar det så kallade hetarbetsteam. Alla i teamet ska vara certifierade för heta arbeten.

När heta arbeten utförs på en tillfällig arbetsplats måste säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats utgivna av Brandskyddsföreningen följas. Det är ett försäkringskrav för att säkerställa möjligheten till full ersättning vid eventuell brand.

Stort mörkertal kring bränder på Sveriges byggarbetsplatser

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) inträffade totalt 3 673 bränder i verksamheter i Sverige under 2022, varav 38 bränder på byggarbetsplatser där ingripande från räddningstjänsten krävdes. Det är dock troligt att det finns ett betydande mörkertal när det gäller bränder på byggarbetsplatser, då många incidenter hanteras av personalen utan att räddningstjänsten behöver kallas in.

Fem värdefulla tips för brandsäkerheten vid heta arbeten

1. Gör det till en del av det systematiska brandskyddsarbetet. Brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats ska vara en del av det systematiska brandskyddsarbetet. Att ha rätt resurser, roller och kunskap inom organisationen är en stor del i att förebygga bränder. Det är viktigt att revidera och gå igenom organisationen regelbundet.

2. Behåll ansvaret i organisationen. Utse tillståndsansvariga skriftligt och behåll ansvaret i den egna organisationen så långt som möjligt. Med kunskap om verksamheten och det dagliga arbetet ökar den egna kontrollen och chansen för en väl utförd riskbedömning, hantering och förebyggande åtgärder.

3. Tillgång till rätt kunskap. Ge tillståndsansvariga rätt förutsättningar – kompetens och resurser för att utföra arbetet. Den tillståndsansvariga behöver ha certifikat och vara väl insatt i verksamheten. Se också till att alla i hetarbetsteamet, tillståndsansvarig, hetarbetare (utförare) och brandvakt, har giltiga certifikat, som Heta Arbeten®.

4. Gemensam riskbedömning. Alla arbeten är unika och måste bedömas utifrån den enskilda situationen. Inom heta arbeten talas det ofta om de tre M:en – metod, material och miljö. Eftersom alla situationer är unika måste riskbedömningen alltid göras gemensamt på plats av hela hetarbetsteamet. Tillståndslistan Heta Arbeten®, som bygger på de 13 säkerhetsreglerna, guidar genom riskbedömningen.

5. Höj säkerheten med digitala verktyg. Digitalisera tillståndsprocessen för heta arbeten inom din organisation. Brandskyddsföreningens digitala verktyg finns till för att underlätta hela processen och höja säkerheten, APP Heta Arbeten® med den digitala tillståndslistan och Heta Arbeten® PREMIUM för bättre överblick.

Om Heta Arbeten®

Heta Arbeten® är framgångskonceptet från Brandskyddsföreningen som sedan 1990 hjälpt till att förebygga bränder orsakade av heta arbeten. Tack vare Brandskyddsföreningens hundraåriga erfarenhet av brandförebyggande arbete kan vi fortsätta att utveckla Heta Arbeten® med det kunnande och den kompetens som finns inom våra väggar.

Behörighetsutbildning Heta Arbeten® är Brandskyddsföreningens certifieringsutbildning för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetplats som utbildat hetarbetare, brandvakter och tillståndsansvariga i över 30 år. Hitta utbildning här!

Säkerhetsregler för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats – SBF 506:1 hittar du här!