Byggkonsult företaget Moko korades till årets Leanbyggare vid Lean Forum Bygg konferens 2024. Ett evenemang med föreläsning och utbyte mellan Lean-ambassadörer och experter inom byggbranschen som hölls den 8:e oktober i år i NCC:s lokaler i Ulriksdal i Solna.
Lean Forum Bygg är en branschorganisation med sikte på att ”effektivisera byggandet”. Detta genom att utifrån aktuella projekt och förutsättningar optimera och standardisera byggprocessen med sikte på kortare produktionstider och stigande kvalitet.
Begreppet ”Lean” har sitt ursprung i den japanska bilindustrins expansion efter Andra Världskriget.
Inom byggindustrin har sedan 1990-talet via olika nätverk och forum termen ”Lean” Construction” fått en global spridning.
– Lean är ett ord, ett sätt att tänka och en filosofi där mycket är taget från den japanska produktionskulturen. Att ta bort slöseriet, det som är icke-värdeskapande och fokusera på det som är bra.
Det förklarade Lean Forum Byggs ordförande Jesper Lundgren under Lean Forum Byggs årskonferens 2024 i början på oktober månad.
När det blev dags att utse 2024 års Leanbyggare – konsultföretaget Moko som vill effektivisera byggbranschen med modulära byggsystem och digitala verktyg – löd prismotiveringen bland annat så här.
”För att klara flexibilitet i slutprodukten och variationer i projekten förstod de tidigt att de behöver ha full kontroll över sina processer, och de har därför arbetat noggrant med att standardisera sitt arbete”.
Moko:s vd Patrik Jensen var förstås på plats på Lean Forum Byggs konferens i Ulriksdal. Där han betonade lagarbete och produkttänk med standardisering och mätning som nyckelbegrepp bakom företagets framgångar.
– Att på något sätt skapa drivkrafter i bolaget för hur vi kan förbättra oss, hur vi kan vi balansera i företaget för att skapa lugn och få ordning på saker.
Modgroup
När det gäller potential för en eftersträvansvärd standardisering trycker Moko på perspektiven synligt och osynligt i byggprojektet. Där särskilt det osynliga, utan att påverka arkitektur och estetik, har största potential för modulering och standardisering.
För Moko kan mätning i all sin enkelhet bland annat handla om producerade kvadratmeter per anställd.
– Om du mäter och kontrollerar så kan du också hitta flaskhalsar. Vilka jobbar hårdare än någon annan? Kan vi balansera, anställa fler och lägga utvecklingsresurser på att förbättra den processen? Det som gör att du får ett jämnare flöde i hela organisationen och koll. Det skulle jag säga att mätningar är till för! Att kartlägga tid är också ett enkelt sätt att få ordning och reda, tillade Patrik Jensen.
Den andra finalisten – som på konferensen 2024 konkurrerade med Moko om utmärkelsen årets Leanbyggare – var byggbransch- och fastighetsutvecklaren och koncernen Modgroup. Verksam inom allt som rör byggnation. Från fastighetsutveckling, förvaltning, arkitektur och produktion till byggnadsinformationsmodellering (BIM) och virtuell design och konstruktion (VDC).
– Vi tycker att vi använder ett Lean-baserat synsätt. Det betyder att vi reducerar slöseri i alla delar som vi kan påverka. För att lyckas skulle vi vilja säga att det gäller att så tidigt som möjligt komma in projektet och påverka, förklarade Jonas Ahnve, vd för Mod:g Construct.
”bygganpassat taktspel”
Moderator på Lean Forum Bygg konferens 2024 var traditionsenligt Prologs vd Fredrik Friblick, tillika medgrundare av branschorganisationen Lean Forum Bygg.
Närvarande var också hans kollega från Prolog, management consultant Natalia Baraslievska. Båda verksamma på ett företag som med erfarenhet från fast industri och Lean-tänkande vill utveckla och effektivisera byggbranschen.
På Lean Forum Bygg konferens 2024 aktiverade Natalia Baraslievska konferensdeltagarna i Ulriksdal genom att presentera och låta dem testa ett med legobitar ”bygganpassat taktspel”.
Ett spel grundat på en filosofi om att skapa flöden i produktionen, förklarade spelkonstruktören själv, Natalia Baraslievska, och tillade:
– Något som ju kommer från bilindustrin och som exempelvis Toyota jobbat väldigt mycket med. Att ta konceptet och applicera det även i byggbranschen ser vi som en möjlighet att skapa bättre flöden och därigenom också korta ledtider. Tanken är att testa det lite praktiskt här och sedan gå tillbaka till sina organisationer och väcka tanken; kan vi inte jobba på det här viset!