Nyheter

Lundmark Safety har utvecklat lyftredskap som ökar säkerheten och bättre arbetsmiljö vid lyft av storsäckar

Varje år rapporteras cirka 700 arbetsolyckor med sjukfrånvaro vid användning av lyftanordningar till Arbetsmiljöverket. Lundmark Safety har utvecklat två lyftredskap som ökar säkerheten och ger bättre arbetsmiljö vid lyft av bland annat storsäckar. De minskar risken för skador både på de som utför lyften och på det som lyfts.

Tillverkarna av storsäckar vill helst att de ska lyftas rakt upp i säckens lyftöglor. Om man lyfter med enbart en kätting eller en stropp är risken stor att säcken dras ihop. Om det är kallt blir plasten i säcken skör och bräder eller annat vasst kan skära hål i säcken. Med X-lyften kopplas säckens lyftöglor på lyftens hakar.

Tack vare X-formen på lyften hålls säckens hörn ut och belastningen blir rakt upp och jämnt fördelat på dom fyra hakarna.

X-lyften underlättar arbetet vid lastning och lossning av storsäckar med kranbil. Vid lastning kopplar föraren säckens lyftstroppar på X-lyftens hakar. När säcken ställts ner på flaket kan lyftstropparna lirkas ur krokarna genom att snurra eller vicka redskapet. Detsamma gäller vid lossning.

– Föraren slipper hoppa upp på och ner från flaket och undviker då risken att halka. Dessutom blir det mindre belastning på knäna, säger Staffan Lundmark. 

Han är delägare i Lundmark Safety och även den som utvecklat X-lyften och företagets andra produkt Lyftkroken. 

– X-lyften kan användas till mer än storsäckar. Till exempel för att lyfta pallar med fönster, virke, gipsskivor, takplattor med mera. Då minskar risken att lyftstroppar eller kedjor skär in i och skadar materialet.

Utöver säkerhet samt enkel och skonsam hantering av det som ska lyftas handlar det även om ergonomi.

– Åkare vill ha lätthanterliga redskap. X-lyften består av tre delar och två sprintar och det tar 30 sekunder att montera den. När jobbet är klart monteras den lätt isär och kan förvaras i lastbilens packlåda, säger Staffan Lundmark.

X-lyftens delar är tillverkade av stål med hög hållfasthet för att hålla nere vikten. Den är byggd med fackverk och de många hålrummen gör att den är lätt att greppa även med handskar på. Det minskar risken för att slinta eller tappa redskapet.

– Tack vare kvaliteten på stålet och fackverkskonstruktionen väger den bara 15,4 kilo men klarar att lyfta 1,6 ton. Vi har ytterligare två modeller som klarar ännu högre laster under utveckling.

Intresset för X-lyften som säkerhetslösning ökar inom bygg- och anläggningsbranschen. Byggföretagen har den med i sina utbildningar på Säkerhetsparken och krantillverkaren HIAB har börjat erbjuda lyftredskapet för olika typer av lyft hos sina krankunder.

Säkra gaffellyft

Lundmark Safetys andra produkt är Lyftkroken, som används för säkra lyft med gafflar på exempelvis hjullastare. Den består av fyra separata krokar som skruvas fast på gafflarna. Storsäckens lyftöglor kopplas på respektive lyftkrok. Säcken kan sedan lyftas och hållas öppen för att enklare kunna fyllas med material. Lyftkapaciteten är 4 000 kilo.

– Säckarnas lyftstroppar kopplas säkert från sidan. Att inte ha folk framför maskinen minskar olycksrisken. En annan säkerhetsdetalj är att om en hjullastare tvingas tvärbromsa sitter lasten förankrad i lyftkrokarna och riskerar inte att glida av gafflarna. En storsäck kan väga upp mot 1 500 kilo och det är inget du vill hamna under, säger Staffan Lundmark.

Han berättar att det förekommer att folk i branschen använder lyftok som de har svetsat ihop själv. Dessa är ofta stora och klumpiga. 

– Dessutom är de inte CE-märkta eller testade på rätt sätt. Det räcker att en svets spricker upp så kan det bli en allvarlig olycka. Våra produkter är både CE-märkta och godkända enligt maskindirektivet. De har låg vikt, är enkla att montera och tar liten plats på maskinen. Det ökar chansen att de verkligen följer med och används.