Nyheter

Sveriges Stenindustriförbund: Tuff färdplan för en fossilfri stenindustri

Den svenska bygg- och anläggningssektorn har som mål att ha nettonollutsläpp av växthusgaser till 2045. Sveriges Stenindustriförbund har satt en betydligt tuffare färdplan och siktar på att vara helt fossilfri 2029. 

– Det material vi arbetar med är extremt hållbart. Exempelvis gatstenar håller i oändlighet. Redan i dag lämnar natursten marginella avtryck jämfört med konkurrerande material, som exempelvis betong. När visionen om fossilfrihet är uppfylld blir skillnaden än större, säger Kai Marklin som är ordförande i Sveriges Stenindustriförbund. 

För att nå målet arbetar Sveriges Stenindustriförbund bland annat med att ta fram effektivare brytningsmetoder, effektivare transporter i och utanför stenbrotten och att effektivisera förädlingsprocessen för naturstensprodukter. Man tittar även på fossilfria drivmedel till maskiner och transporter i och utanför stenbrotten samt hur energin i förädlingsprocessen kan hämtas från fossilfria alternativ.

Ett konkret exempel är att man tagit fram LCA-mallar som kan användas av förbundets 110 medlemsföretag. 

– De flesta av våra medlemmar är små familjeföretag som inte har någon ”miljöavdelning”. Med mallarna får de hjälp att se över sin verksamhet så att de kan se var miljöinsatser kan sättas in. Vissa företag har redan ändrat sina produktionssätt.

Klimatberäkningar

I samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gör Sveriges Stenindustriförbund klimatberäkningar för sten i utemiljö. Med hjälp av dessa kan kunderna och även medlemsföretagen se hur miljön påverkas när de tillverkar gatsten, kantsten och stenhällar med mera.

Den svenska naturstensbranschen omsätter cirka 1,4 miljarder kronor varje år. Av detta är cirka 400 miljoner för när natursten bryts och säljs. Av den resterande miljarden är 70 procent från tillverkning av gatsten, kantsten och stenhällar. Tillsammans med SLU har Sveriges Stenindustriförbund undersökt på vilken klimatpåverkan den tillverkningen har. 

– Efter sommaren kommer vi att kunna visa siffror på hur stor CO2-påverkan kantsten har per meter och hur mycket gatsten och stenhällar har per kvadratmeter. Fler och fler kunder har börjat fråga efter den här typen av miljödeklaration på våra stenprodukter. Det kan jämföras med vitvarubranschen som kommit väldigt långt med detta, där de visar om till exempel ett kylskåp har energiklass A, B, C eller E, säger Kai Marklin.

Han konstaterar att Sverige ligger långt fram vad gäller miljövänliga tillverkningsmetoder för natursten jämfört med många andra länder:

– Kunderna ska veta vilken miljöpåverkan den sten de köper från svenska tillverkare har. Då kan de jämföra med billigare produkter från andra länder. Vår förhoppning är att de är beredda att betala någon krona extra för mindre miljöpåverkan. Vi börjar med de här tre produkterna eftersom de har störts miljöpåverkan, men vi kommer att gå vidare med fler produkter senare.

Miljöpåverkan

I januari träffades drygt 100 deltagare från 60 medlemsföretag i Västerås för Sveriges Stenindustriförbunds årliga medlemsträff. Där diskuterades fossilfrihet och klimatpåverkan, bland annat om hur branschen kan hitta nya sätt att tillverka och transportera sina produkter.

Diesel och el står för en stor del av stenindustrins miljöpåverkan. Här uppmuntrar förbundet sina medlemsföretag att köpa grön el där det är möjligt. De uppmuntras även att byta sina dieseldrivna fordon till eldrivna. Om det inte finns ett eldrivet alternativ så rekommenderas de att använda HVO biodiesel i sina fordon.

– Vi har ju ett ganska tufft beslut om att branschen ska vara helt fossilfri år 2029. Det var roligt att höra att många medlemsföretag redan kommit långt i det arbetet. Det gäller både stora och små företag som tar konkreta steg åt rätt håll, konstaterar Kai Marklin.

Geologi

Ett annat ämne som kom upp på medlemsträffen var att branschen behöver lära sig mer om geologi.

– Natursten består av kristaller och andra ämnen. Det kan vara bra att ha koll på hur olika stentyper är uppbyggda när de ska hanteras. 

Ett exempel är så kallad kvartskomposit. Det är ett stenliknande material som tillverkas genom att granit mals till mjöl, sedan tillsätts lim och färgämne varefter det pressas ihop till skivor.

– Fördelen är att man kan få till exempel bänkskivor i vilken färg som helst och i en jämn kulör. Materialet är inte sten men de sågas, slipas och poleras på samma sätt. Ett problem är att det innehåller mycket kvarts och vid bearbetning kan den som hanterar materialet utsättas för kvartsdamm. 

Australien inför i juli, som första land i världen, ett stopp för produktion och bearbetning av kvartskomposit, bland annat med hänvisning till en förhöjd risk att drabbas av silikos (kvartsdammslunga) för den som arbetar med materialet.

– I Sverige använder vi vatten för att hindra dammbildning och när vi jobbar torrt används skyddsmask. En del medlemsföretag har själva testat sina produktions- och monteringsmetoder av kvartskompositer vid auktoriserade laboratorier, för att säkerställa att man inte överstiger några gränsvärden. Jag känner mig trygg med hur våra företag jobbar, men det är viktigt att informera om riskerna, påpekar Kai Marklin.

Årets sten

Sveriges Stenindustriförbund utser årligen Årets Sten för att uppmärksamma naturstenens och stenbrytningens historiska betydelse för Sverige, såväl kulturhistoriskt som industriellt. Årets Sten 2024 är Kinnekullekalkstenen.

Den får utmärkelsen bland annat för att den är historiebärande. Kalkstenen i området bildades för ungefär 500 miljoner år sedan och stenbrytningen har pågått sedan 1000-talet, när Sverige kristnades och byggandet av kyrkor tog fart.

Thorsbergs Stenhuggeri är i dag det enda kvarvarande stenbrytande företaget på Kinnekulle.

– För mig står Kinnekullekalkstenen för en kontinuitet i både kvalitet och utförande genom hela den svenska historien, från 1000-talets kyrkor i Västergötland fram till de nya privatbostäderna och restaurangen i Astoria på Östermalm i Stockholm, säger Gustav Thor som är vd på Thorsbergs Stenhuggeri och tillhör den femte generationen som driver företaget.

Närmast på agendan för Sveriges Stenindustriförbund står att medverka på Nordbygg på Stockholmsmässan 23–26 april. 

– Vi kommer att vara på plats tillsammans med medlemsföretag för att informera om sten, stenprodukter och vårt arbete för en fossilfri bransch. 

Fakta:
Sveriges Stenindustriförbund
Sveriges Stenindustriförbund är en branschorganisation vars medlemsföretag bryter, förädlar, monterar och importerar natursten. Medlemsföretagens kunder finns både inom offentlig och privat sektor. Medlemmarna omsätter cirka 1,4 miljarder kronor och sysselsätter cirka 1 400 personer.