Nyheter

Oroväckande ökning av äkta hussvamp ­– kan förstöra hela huset

Mellan 2022 och 2023 ökade antalet saneringar av den fruktade äkta hussvampen i samtliga regioner i Sverige. Det kan bero på att klimatet blivit blötare och att höga elpriser gjort att många valt att dra ner på underhållstemperaturen i fritidsstugan.

Äkta hussvamp är allvarligt.

Det är den farligaste av alla virkesförstörande svampar och kan leda till allvarliga skador på fastigheten.

Den är också aggressiv, vid hög luftfuktighet kan den växa upp till en halv centimeter per dygn och upptäcks den inte i tid kanske inte ens omfattande saneringsinsatser är tillräckliga för att rädda fastigheten. Och just hög luftfuktighet kan vara en av orsakerna bakom ökningen.

­– Vi har sett en ökning av äkta hussvamp under flera år vilket är en oroväckande trend eftersom angreppen snabbt blir så pass allvarliga. Ökningen skulle kunna bero på att klimatet blivit blötare men också att de höga elpriserna gjort att många dragit ner på underhållsvärmen i fritidsstugorna för att spara pengar, vilket ökar luftfuktigheten ytterligare, säger Johan Peterson, skadedjursexpert på Rentokil (tidigare Nomor).

Ovälkommen överraskning till påsk

Många fritidshusägare öppnar upp sommarstugan till påsk och kan då mötas av flera obehagliga överraskningar i form av gnagare och andra skadedjur som kommit fram efter vintern. Men även äkta hussvamp kan ha angripit stugan under vintern och just i år är förutsättningarna extra goda.

– Förra sommaren var både blöt och kall vilket är en gynnsam kombination för äkta hussvamp då träkonstruktionen aldrig hinner torka. Sedan har rejäla mängder snö från vintern smält nu vilket ökar luftfuktigheten ytterligare. Mitt råd till alla påskfirare är att inspektera huset grundligt och att kontakta försäkringsbolaget vid minsta misstanke, avslutar Johan.

Så undviker du problem med äkta hussvamp:

Håll fastigheten så torr som möjligt

Låt inte underhållstemperaturen på fritidsstugan understiga 15 grader

Säkerställ att taket inte läcker och att hängrännor fungerar som de ska

Kontrollera att krypgrunden inte är för fuktig

Avlägsna eventuellt gammalt virke under huset

Se över försäkringen så att den täcker äkta hussvamp