Nyheter

Vattenskador i hemmet: Därför bör du ha koll på droppande ledningssystem

Sommarens oväder har haft förödande konsekvenser på hushåll runt om i Sverige. Skyfall och översvämmade källarutrymmen har fått fler svenskar att bli medvetna om konsekvenserna av vattenläckage – skador som kan innebära tiotusentals kronor i försäkringskostnader. GROHE vill därför lyfta vikten av ett förebyggande skydd i badrummet.

Vattenskador har varit på tapeten på den senaste tiden. Fler har fått upp ögonen för skadorna som kan uppstå från dåligt väder – trots att åtta av tio vattenskador egentligen orsakas av brister i rör, ledningar och ytskikt i hemmet. Maria Öhman från försäkringsbolaget Länsförsäkringar menar att sommarens oväder har bidragit till en stor förändring gällande konsumenters medvetenhet om vattenskador.

– Vi har sett ett ökat antal besiktningsförfrågningar, framför allt bland villaägare. De vanligaste våtrumsskadorna sker via ytskikt och läckage på vattenledningar, avloppsrör och värmesystem som i regel är äldre än 20 år. Ofta beror detta på åldersrelaterade orsaker som korrision och slitage, säger Maria Öhman, Enhetschef, skador & skadeförebygg på Länsförsäkringar.

För GROHE är det viktigt att upplysa människor om hur vattenskador uppstår och värdet av att investera i proaktiva lösningar av hög kvalitet. Ett sätt att öka säkerheten när det kommer till toaletten är att installera en fixtur likt GROHE:s Rapid SL med läckagebox och tätningsmanschett – som skyddar mot droppande rör och ledningar under en längre tid.

– Det har inte undgått någon att det diskuteras vattenskador i media på sistone. Men som vi vet uppkommer de flesta vattenskador via läckage i hemmet. Därför är vi på GROHE glada att kunna erbjuda kvalitativa lösningar som inte bara skyddar mot vattenskador, utan även är smidiga att installera vid renovering eller bygget av ditt drömbadrum, säger Christina Holmberg, PR & Communications Manager på GROHE.

Att inte underhålla ledningssystem kan även bli kostsamt, både för ditt välmående och plånbok. Fuktskador som inte upptäcks i tid ökar möjligheten för mögel att frodas vilket i långa loppet ökar risken för boende att utveckla allergier, astma eller andra luftvägsproblem.

– Obehandlade vattenskador kan skapa stora problem. Delar av bostaden kan behöva rivas, boende kan tillfälligt behöva flytta och vardagen påverkas kraftigt. I slutändan kan en genomsnittlig vattenskada kosta cirka 80 000 kr, vilket resulterar i att försäkringsbolagen behöver betala ut miljardsummor i ersättning varje år, avslutar Maria Öhman.

Läs mer om GROHE:s Rapid SL:

här.