Nyheter

Britterna har problem med svensk uppfinning

Fallfärdiga skolbyggnader i Storbrittanien har blivit en huvudvärk för premiärminister Rishi Sunak. Ursprunget till problemen är en typ av lättbetong som uppfanns i Sverige för hundra år sedan. Nu måste över 100 brittiska skolor stänga eftersom lättbetongen som de byggts av inte anses säker.

Krav på storskaliga renoveringar har ignorerats av den brittiska regeringen. Myndigheterna i Storbrittanien har varnat för skolor som byggts av lättbetong i flera år. Den utlösande faktorn var när taket rasade in på en skola i Kent 2018.

Materialet lättbetong användes flitigt i byggnader i Storbrittanien mellan 1950 och 1990. Det används fortfarande och tillverkas idag av bland andra tyska Xella – vars produkter även säljs i Sverige.

Lättbetong uppfanns av svensken Axel Eriksson på 1920-talet. Den är mer porös än vanlig betong, därav namnet. En klar nackdel med lättbetong är den är mer känslig för vattenskador.

Katarina Malaga på foskningsinstitutet Ri.se menar att det egentligen inte är något fel på materialet i sig.

Lättbetong kan stå i hundra år.

Det är snarare bristen på underhåll som är orsaken till problemen i de brittiska skolorna. Man har även använt lättbetongen för att bygga tak och då främst platta tak. I Sverige har lättbetongen främst använts i villor eller för att isolera fasader och innerväggar.

Produktionen av lättbetong i Sverige var som störst i mitten av 1960-talet med en volym på 1,5 miljoner , där Yxhult och Siporex hade 50 % var volymmässigt, men Siporex dominerade bland armerade produkter och Yxhult inom oarmerade.

Rätt använt är lättbetong mycket användbart. Det är ett smart material som varken angrips av röta eller mögel. Det är dessutom lätt att såga, fräsa och borra i, och lätt att limma ihop. Det har gjort det till favorit även bland amatörbyggare.

Fakta om Lättbetong:

https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4ttbetong

Foto: Rupert Kittinger-Sereinig