Nyheter

Ebo inför laddbox till elbil som tillval

Som hyresgäst är det idag ingen självklarhet att kunna skaffa elbil och få en laddplats till den. Det vill Eslövs Bostads AB ändra på. 

Den förste september börjar Ebo erbjuda laddboxar som tillval till hyresgäster med egen infart. Det rör sig om cirka 300 lägenheter av typen radhus eller kedjehus, i Eslöv och i flera av kommunens byar.

– I vår roll som allmännyttigt bostadsbolag ingår att bidra till den lokala samhällsutvecklingen. Nu utökar vi våra tjänster till att omfatta även laddbox till elbilar. Före faktisk installation krävs dock att vi undersöker att bostadens elnät klarar den extra belastningen. Vi kommer också under hösten att förse flera av våra fastigheter med oreserverade laddstationer som våra hyresgäster kan använda vid laddning. Det har varit en utmaning att hitta fastigheter med tillräcklig överskottskapacitet i elförsörjningen för en utbyggnad enligt vår plan, säger Ebos verksamhetsutvecklare Robert Johansen som driver projektet.

Laddbox som tillval är bara ett led i Ebos utbyggnad av mobilitetstjänster med mindre miljöpåverkan. Sedan ett par år tillbaka har Ebo en bilpool med två elbilar uppställda i centrala Eslöv, som är tillgängliga för samtliga hyresgäster.

– Vi ska utveckla bilpoolen vidare och utöka med fler fordonstyper. Dels vill vi kunna erbjuda olika typer av elfordon, från elscootrar till större fordon, dels vill vi kunna ha fordonspooler på fler platser så att de blir tillgängliga för fler. Visionen är klar, men innan den förverkligas behöver vi göra målgruppsanalyser och undersöka resvanor för att få rätt fordonsmix på rätt plats, avslutar Robert Johansen.

Fakta:

Laddbox som tillval innebär ett hyrestillägg på 300 kr/månad. Då ingår installation, laddkabel och en wifi-förberedd laddbox med möjlighet att se förbrukning, styra laddtider och dela ut laddbehörigheter. Elförbrukningen hamnar på hyresgästens hushållsel.