Nyheter

Byggnads Johan Lindholm: ”Bostadskrisen är ett svek mot en hel generation unga – nu krävs en kriskommission!”

Text: Mikael Hedlund

Byggandet i Sverige är på sin lägsta nivå på tio år, visar SCB:s senaste statistik. Den svenska bostadsmarknaden befinner sig i sin svåraste kris sedan början av 1990-talet. Byggandet rasade med 50 procent under första kvartalet jämfört med samma period i fjol. Den dystra utvecklingen har fått företag och organisationer att kräva att Staten går in och tar ett större ansvar över byggandet. 

Krav har ställts att bostadssubventionerna återinförs, att det byggs mer av samtliga upplåtelseformer och bostadstyper och att allmännyttiga bostadsföretag undantas från lagen om offentlig upphandling. På torsdag presenterar SCB statistik över byggandet för andra kvartalet och någon ljusning är nog inte att vänta.

Byggnads ordförande Johan Lindholm vill se en ny kriskommission:

– Nio av tio svenskar bor i en kommun med bostadsbrist. Bostadskrisen är ett svek mot en hel generation unga som kommer att få det betydligt svårare att flytta till eget boende. Det krävs en kriskommission och skarpa åtgärder snarast.

 – Den nuvarande situationen kräver åtgärder som stimulerar såväl utbuds- som efterfrågesidan av bostadsmarknaden. Passivitet från regeringen kan leda till stora bostadspolitiska problem i form av ökad bostadsbrist och negativa spridningseffekter i hela samhällsekonomin. Så kan vi inte ha det, sade Trä- och möbelföretagen TMF:s vd, David Johnsson, i senaste numret av Svensk Byggtidning.

Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta vill se lagändring:

– Undanta allmännyttan från lagen om offentlig upphandling då lagen snedvrider konkurrensen till nackdel för allmännyttan. Ändringen skulle innebära tio procents lägre bygg- och renoveringskostnader.