Nyheter

Hantverkare letar efter borttappade verktyg 20 minuter om dagen 

Hantverkare i Sverige letar efter borttappade verktyg i snitt 20 minuter varje dag och i snitt vart åttonde verktyg som köps in ska ersätta ett verktyg som har tappats bort. Detta visar en ny undersökning som IoT-företaget ABAX har gjort tillsammans med Sifo. 

Varje år tappar hantverkare bort verktyg till ett värde av miljontals kronor, visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av ABAX. I undersökningen fick 518 hantverkare inom allt från snickeri till VVS svara på frågor om hur mycket tid de lägger dagligen på att leta efter borttappade verktyg. 

När de uppskattade tiden som går åt varje dag på letandet blev genomsnittet 20 minuter. Ungefär en tiondel (12 procent) av hantverkarna lägger så mycket som 45 till 60 minuter per dag på att försöka hitta sina maskiner, borrar, skiftnycklar, penslar och annat. 

– För många hantverkare är det svårt att hålla reda på all sin utrustning. Detta resulterar i ett onödigt tidsslöseri när de behöver gå runt på arbetsplatser och leta efter verktyg. Med de nya smarta lösningar som finns idag kan företagen spara timmar varje dag och hantverkarna kan använda sin värdefulla tid på sin expertis istället, säger Thomas Hallin, kommersiell chef på ABAX Sverige. 

Borttappade verktyg innebär stor kostnad 

Förutom tidsåtgången för att leta efter den utrustning som har tappats eller glömts bort innebär verktygsslarvet också en extra kostnad. Enligt undersökningen är vart åttonde verktyg som köps in av hantverkarnas företag en ersättning för ett verktyg som har tappats bort. Med andra ord lägger hantverksbolagen miljontals kronor varje år på att köpa in nya verktyg när de har tappat bort de gamla. 

Målare är en yrkesgrupp som sticker ut när det gäller att köpa in ersättningsverktyg. 11 procent av målarna svarar att de tror att så många som 3 av 5 av alla inköp ska ersätta ett borttappat verktyg. 

– Det finns mycket pengar att spara för både hantverkare och deras kunder på att få bättre koll på sin utrustning. Med utrustningskontroll med GPS-spårning vet hantverkarna alltid var deras verktyg befinner sig och slipper höga kostnader på inköp av nya verktyg. Dessutom tillkommer miljömässiga vinster när färre nya verktyg måste tillverkas, säger Thomas Hallin. 

Om undersökningen 

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 13–19 juni 2023.  

Totalt intervjuades 1024 personer i åldern 18+ år varav 518 personer var sysselsatta inom serviceyrken. 

Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel. 

Om ABAX  

ABAX är ett av de största företagen inom smart mobilitet i Europa. Företaget erbjuder lösningar för körjournal, verktygsspårning och utrustningskontroll med över 500 000 uppkopplade enheter över hela världen. ABAX-lösningar syftar till att förbättra hållbarhet, effektivitet, efterlevnad av lagstiftning och öka lönsamhet. Koncernen är verksam över hela Europa, med över 350 anställda i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Belgien, Polen och Storbritannien. ABAX huvudkontor ligger i Larvik, Norge.