Nyheter

Svenska Ljuspriset – Här är finalisterna

Sex projekt har gått till finalen om Svenska Ljuspriset, som årligen korar de belysningsmässigt bästa byggprojekten i Sverige. Tre av projekten är med i interiörklassen och tre i exteriörklassen. Samtliga finns i Göteborg eller Stockholm.

Svenska Ljuspriset vill uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och lyfta fram belysningens betydelse. Förståelsen för ljusets påverkan på människor och miljöer ökar hela tiden och de projekt, som nått finalen visar speciellt tydligt hur belysning kan lyfta en miljö. Det är projekt där man genom god ljusdesign skapat en känsla av trygghet, trivsel och välbefinnande och bidragit till platsens användbarhet, attraktivitet och lyft fram arkitekturen.

Nivån har varit mycket hög och konkurrensen tuff även i år. Geografiskt handlar det om Göteborg och Stockholm då samtliga finalister finns i de två städerna. Av ljusdesignbyråer sticker Light Bureau ut och har varit ansvariga för belysningen i fyra av de sex projekten.

Finalisterna i exteriörklassen:

Fasadbelysning Kineum, Göteborg
Beställare: NCC
Belysningsplanerare: Light Bureau, Kristofer Karlsson och Afonso Almeida
Arkitekt: Reflex Arkitekter

Riksdagen, Stockholm
Beställare: Riksdagsförvaltningen och Trafikkontoret
Belysningsplanerare: Light Bureau: Anna Waernborg (uppdragsansvarig ljusdesigner), Kai Piippo (chefsdesigner), Daniel Hodierne (handläggande ljusdesigner, Fredrik Winqvist (specialist belysningsstyrning), Stefan Larsson (fd uppdragsansvarig, affärsstrateg)

Tessinska palatset, Stockholm
Beställare: Statens fastighetsverk, Olle Reinson och Enrico Manfredi
Belysningsplanerare: Light Bureau/Andreas Wiil, Kai Piippo, Adam Palm, Fredrik Winqvist
Arkitekt: Nicodemus Tessin d.y. och Hidemark & Stintzing arkitekter/Jacob Hidemark

Finalisterna i interiörklassen:

Drottning Silvias Konsertsal, Stockholm
Beställare: Lilla Akademien
Ljusdesign: Light Bureau: Daniel Hodierne
Arkitekt: Giorgio Palù

Restaurang Moreno Pizza, Göteborg – Beställare: Göteborgsfamiljen
Ljusdesign: 
John Hallgren, Taras Ljusdesign
Projektledare: 
Patrik Hermansson,Göteborgsfamiljen
Arkitekt: 
OKIDOKI Arkitekter
Kreativ ledare: 
Jennie Bramer, JO Studios!
Inredningsarkitekt: 
OKIDOKI Arkitekter, JO Studios!

SPACE Gaming Center, Stockholm
Beställare: AMF och Space
Belysningsplanerare: Paloma Design Studio
Arkitekt och inredningsarkitekt: DAP Stockholm 

Juryn bedömer visibilitet, estetik, funktion, teknik, hållbarhet och miljö, samt projektens komplexitet, belysningsidé, genomförande och det slutliga resultatet. Tävligen avgörs den 6 september. Vinnarna koras då i samband med ljusbranschens årliga evenemang Ljusdagen, som hålls i år på Münchenbryggeriet i Stockholm. Förutom vinnare i respektive klass utses också det projekt som kommer att tävla vidare om det nordiska ljuspriset Nordic Lighting Design Award.

Om tävlingen:
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling och årets tävlingsomgång är den 31a i tävlingens historia. Tävlingen vill uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och lyfta fram den höga nivån av ljusplanering i Sverige. I årets tävlingsomgång tävlar projekt färdigställda under 2022 Av samtliga inkomna förslag utsågs 9 projekt att få tävla, fem interiör- och fyra exteriörprojekt.

Tävlingsarrangörer är de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.