Nyheter

Hur du skapar en blomstrande trädgård

En levande och blomstrande trädgård är fantastiskt för att skapa avkoppling och glädje under de varmare månaderna. Att designa en vacker trädgård är en sak, men att hålla den levande är en helt annan femma. 

Genom att vara medveten om vad växterna behöver kan du skapa en optimal miljö för dina blommor och buskar. Låt oss se närmare på några enkla men viktiga faktorer att tänka på om när du vill skapa en vacker oas i trädgården.

Välj växter för ditt klimat

När du ska skapa din trädgård är det viktigt att välja växter som är lämpliga för det klimat du lever i. Vissa växter är nämligen inte alls lämpliga för nordligare breddgrader och vice versa. När du väljer växter är det även en bra idé att undersöka olika sorter av samma växt. 

Rosor är exempelvis en växt som finns i många olika varianter – allt från storblommiga rosor till marktäckande rosor. Även buskar och häckar finns i många olika varianter. Om du vill ha en häck som håller sig grön året om kan exempelvis lagerhägg vara ett bra alternativ.

Beskär växter och buskar

Regelbunden beskärning kan bidra till att bibehålla växternas hälsa och storlek samt främja ny tillväxt och blomning. Vissa växter behöver beskäras varje år medan andra kan beskäras mer sällan. Om du exempelvis har en bokhäck behöver den beskäras två gånger om året, medan en buxbom knappt behöver beskäras alls.

Det är också viktigt att  du använder rätt verktyg när du beskär dina växter. Sekatörer är bra för mindre grenar och beskärare är bättre lämpade för större grenar. Du kan också behöva använda en såg om du är i behov av att ta bort stora grenar.

Använd rätt jord

Visste du att olika växter och blommor behöver olika typer av jord? En perenn behöver exempelvis mullrik och porös jord som är väldränerad. För rosor är det fördelaktigt att använda en lerhaltig jord med mycket näring. Genom att bruka rätt jord för olika växter och blommor är det enklare att få dem att trivas, vilket i sin tur ger en levande och prunkande trädgård.

Om du vill ta det ett steg längre kan det vara en bra idé att kolla upp pH-nivåerna i din jord. Det kan du enkelt göra genom ett jordtest. Ett jordtest ger dig information om jordens bördighet, pH-balansen och mängden viktiga näringsämnen i jorden. På så sätt kan du se till att dina växter får en perfekt miljö att växa i.

Glöm inte att vattna regelbundet

Om du vill ha en levande trädgård är det viktigt att vattna regelbundet. Håll koll på vädret och regndagarna. Under mycket varma veckor kan det vara nödvändigt att ge växterna vatten varje dag. Under kallare och fuktigare dagar behöver du inte vattna lika ofta. Bäst är det att vattna när solen inte är lika varm, förslagsvis på kvällen. Om du inte har särskilt mycket tid för bevattning kan du investera i ett bevattningssystem som gör jobbet åt dig.

Under de senaste åren har det varit perioder med mycket torka och även bevattningsförbud. Därför kan det vara en bra idé att investera i ett system för att samla upp regnvatten. På så sätt kan du enkelt hålla dina växter levande även under torrare perioder.