Nyheter

Utblick Danmark: Kommersiellt byggande når en rekordlåg nivå

Med nya siffror för juni var första halvåret 2022 det sämsta någonsin för byggande av kommersiella fastigheter i Danmark. Även bostadsbyggandet påverkas och aktiviteten under första halvåret var den lägsta på fem år.

SMVdanmark uppmanar kommunerna att vidta åtgärder mot väntetiden för bygglov.

Under de första sex månaderna i år sjönk byggandet av lager, fabriker, kontor och andra byggnader för företag för första gången under 1 miljon. började kvadratmeter. Antalet kommersiella byggande i år har alltså aldrig varit lägre sedan statistikens införande 1998. Byggandet av bostäder ligger fortfarande på en ganska hög nivå, men är också på väg ner.

Det visar en ny analys från SMVdanmark, som organiserar 18 000 små och medelstora företag, varav flera tusen inom bygg.

Siffrorna oroar Lasse Lundqvist, konsult på SMEDanmark:

– Bygg är vanligtvis den första varningen när den danska ekonomin är på väg in i en uppgång eller nedgång. När företag ser mörka ekonomiska moln vid horisonten och blir oroliga för sin verksamhet skjuter eller överger de sina planer på att till exempel bygga ut lagret eller bygga ett nytt huvudkontor. Så det eländiga första halvåret tyder på att företagen har en ganska pessimistisk syn på framtiden.

En annan del av förklaringen, enligt Lasse Lundqvist, är att det har blivit betydligt dyrare att bygga eftersom materialpriserna har exploderat.

– Priset på byggmaterial har ökat med 11,3 procent sedan början av 2021, vilket främst beror på extrema prisökningar på varor som trä, järn och stål. Det är i första hand ett problem för byggföretagen, eftersom de ofta fastnar i ett erbjudande med ett fast pris som de inte kan skicka vidare till kunden, men det lugnar förstås också kundernas vilja att få byggnaden uppförd.

Även bostadsbyggandet minskar

Byggandet av bostäder ligger fortfarande på en relativt hög nivå, men de senaste årens byggboom ser nu ut att vara på nedsidan. Det påbörjade byggandet av bostadskvadratmeter minskade under första halvåret med över 20 procent. Jämfört med samma period föregående år och är nu i nivå med 2017.

– Även om bostadsbyggandet fortfarande pågår så räknar byggbolagen med att de kommer att säga upp arbetare i framtiden. Förväntningarna på sysselsättningen i området är negativa, fortsätter Lasse Lundqvist.

Han menar att man bör hålla stenkoll på området och han uppmanar kommunerna att få igång sin byggärendehandläggning.

– I vissa kommuner har vi väntetider på flera månader för att behandla en ansökan om ett byggärende. I en tid av vikande byggaktivitet ska det åtminstone inte vara byråkratiska stötestenar som försenar byggandet. Så kommunerna kan och måste prioritera det här området, avslutar han.