Nyheter

Vattenslang till trädgården

Det kan verka enkelt att köpa en vattenslang för att vattna trädgården. Det finns dock en del punkter du bör tänka igenom innan så du införskaffar dig en vattenslang, så du blir nöjd över köpet.

Har du en stor trädgård, eller en mindre trädgård med många plantor och blommor? En slang som är flexibel och inte så tung kan vara en bra investering så bevattningen inte blir en plåga.

Längden på en vattenslang är viktig, utgå ifrån den yta som ska bevattnas och var du tar vattnet ifrån. Det är inte alltid den längsta slangen är bäst, en längre slang är ofta mer otymplig och tyngre att handskas med. Vattentrycket i längre slangar kan även vara lägre än i kortare varianter. Tänk också på att en längre slang kan vara svårare att rulla ihop och tömma på vatten inför vinterförvaringen. Anser du att du behöver en lång slang kan det vara en bra idé att köpa en modell som du kan rulla upp och förflytta med en slangvagn.

Omkrets och material

Vattentrycket i kortare slangar kan som sagt vara högre, men det är bra att veta att även slangens diameter har sin inverkan på trycket. Om du väljer en slang med större omkrets förenklar det vattenflödet och ger högre vattentryck. Om vikten på slangen är det viktiga för dig, bör du kanske välja en slang med mindre diameter. Det kan vara en bra slang för lättare bevattning.

Vattenslangar är vanligtvis gjorda av gummi, plast eller textil. Om slangen har ett bra UV skydd betyder det att den troligen kommer att hålla länge, eftersom solen inte torkar ut slangen eller bleker den lika fort. Glöm inte att titta på garantitiden som kan ge dig en hint om slangens kvalitet, de riktigt bra vattenslangarna har en garantitid på hela 25 år.

Tillbehör

Visst kan du vattna direkt från din vattenslang, men med tillbehör blir allt lättare. Vattenspridare, till exempel, är ett bra tillägg som är lätt att koppla till slangen och låta den arbeta medans du gör annat. När området du valt att låta bevattnas av vattenspridaren är färdigvattnat, flyttar du den lätt vidare till nästa rabatt.

Med en så kallad strålpistol kan du vattna mindre ytor eller använda den för rengöring av till exempel gräsklipparen.Den kopplas direkt till vattenslangen och är enkel att byta ut för andra tillbehör. Det finns färdiga set med kopplingar och munstycken, kontrollera bara att den passar till den slang du har valt.

Är du den typ av trädgårdsmästare som vill underlätta bevattningsarbetet, finns fina bevattningssystem som kan automatiseras och till och med styras via timer.