Nyheter

Sverigedemokraterna: ”Bygg i strandnära läge”

”Strandskyddslagen tillkom 1950 med kompletteringar 1975, för att säkra allmänhetens tillgång till stränder i en tid när stränder runt storstadsområdena riskerade att bli igenbyggda med hus och sommarstugor. Det fundamentala misstaget som då gjordes var att man stiftade en sträng rikstäckande lag, som omöjliggjorde strandnära hus- och stugbyggen även i glesbygd.”

Mats Nordberg (SD) , Riksdagens Miljö- och jordbruksutskott och Roger Hedlund (SD) , Riksdagsledamot Gävleborgs län i en debattartikel i Gefle Dagblad:

”Detta har över lång tid retat upp människor i glesbebyggda i delar av landet och lett till flera misslyckade försök att reformera lagen. Misslyckandena har enligt vår åsikt berott på institutionellt motstånd, inte minst från länsstyrelsernas sida. Efter den förra omarbetningen av strandskyddslagen 2009 och 2014, valde många länsstyrelser att använda instrumenten riksintressen och utökat strandskydd (upp till 300 meter) för att, mot lagstiftarens intentioner som vi ser det, undvika att strandskyddet lättades upp.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.gd.se/2022-04-28/bygg-i-strandnara-lage