Nyheter

NORDBYGG: Gratis markvärme ger lägre elkostnad

Kraftigt stigande elpriser och förändrade eltaxor gör att traditionell ventilation för värmeåtervinning inte längre är konkurrenskraftig. Det var temat när Senior Energikonsult Roland Jonsson, Utbildning och Innovation, på Inneklimatarenan på tisdagsmorgonen inledde andra dagen på Nordbygg 2022 på Stockholmsmässan.

Elpriserna stiger och därmed också elnätbolagens taxor för elkonsumtion, konstaterade till att börja med Senior Energikonsult Roland Jonsson på Nordbygg 2022:s Inneklimatarena.

– Oavsett hur bra värmepump du har så får du en hög kostnad.

Det här, fortsatte Roland Jonsson, leder i sin tur till att vanlig mekanisk frånluft från fjärrvärme i innemiljön inte längre är en garanterat effektiv och ekonomiskt bra ventilationslösning.

Roland Jonsson förordar istället Geo FTX. Som med värme från marken ersätter den med dyr el uppvärmda luften i värmeväxlarnas återvinning.

– Vi tar värme från marken som är gratis, förklarade Roland Jonsson efter sitt föredrag för Svensk Byggtidning.

Det vill säga istället för batteri används markvärme för att minska frysningen i värmeväxlarna när varm fuktig inneluft möter kall luft utifrån.

– Jag förstår inte varför man inte installerar mer Geo FTX!

Roland Jonsson framhöll också vikten av en strategisk styrning av ventilation och värmeväxling som gynnar ett för elkostnaden ekonomiskt och rationellt driftnetto.

– Där du styr efter elpriset. Idag styr man ju bara efter behovet, avslutade Senior Energikonsult Roland Jonsson.