Nyheter

Hitta finansiering till nästa byggprojekt

Våren är här och det kanske börjar bli dags att ta tag i det där byggprojektet man har skjutit upp under hösten och vintern. Årstider i sig är självklart inte något som utesluter att man påbörjar en renovation, utbyggnad eller liknande.

Men med ljusare tider kommer oftast mer energi och handlar det om ett utomhusprojekt kan det, förhoppningsvis, bättre vädret vara mer praktiskt. I år kanske är året då köket äntligen ska bytas ut eller badrummet renoveras? Går man i tankarna att göra om i trädgården inför sommaren bör man överväga att komma igång, eftersom tiden har en tendens att springa i väg. Tiden man reellt behöver beror givetvis på storleken på projektet. Handlar det t.ex. om att bygga den där altanen till sommarens grillfester, slå ut en mellanvägg eller göra om i rabatterna?

Ett byggprojekt blir vad man gör det till och man kan såklart välja att göra mer eller mindre själv. Har man kunskapen och intresset kan ett byggprojekt vara både utmanande och riktigt roligt att arbeta med. Det är ju alltid lite extra tillfredsställande att kolla på slutresultatet och veta att det är något man själv har åstadkommit. Har man en familj eller en partner kan det dessutom bli ett familjeprojekt, som alla får nytta av när det är färdigt. Både de mindre och de större byggprojekten bidrar till förändring och förnyelse. Antingen är det något man måste göra, t.ex. renovera ett badrum efter en vattenläcka, lägga nytt tak etc. Eller så rör det sig om förändringen i sig och att skapa mer guldkant.

En bra början inför ett byggprojekt är att göra en plan för hur man ska gå till väga. Här är några punkter man kan ha i åtanke:

Vad är det för ett projekt? Stort, litet, inomhus, utomhus…

Hur mycket kan man själv göra? Är det inom ”gör det själv” kategorin, eller ska man få fatt på en professionell.

Hur ser tidsperspektivet ut? Kan man fullfölja projektet på en eller ett par dagar, eller sträcker det sig över veckor till månader.

Gör en budget! Man bör göra en budget redan i planeringsfasen, innan man kastar sig ut i det.

Man bör som sagt göra en budget redan innan man påbörjar sitt byggprojekt. Detta för att få en uppskattning gällande kostnaden och vad det innebär för privatekonomin. Har man sedan tidigare planerat att bygga om, bygga till eller något helt tredje, har man eventuellt hunnit spara upp till att kunna täcka hela eller delar av utgiften. Befinner man sig tvärtemot i en situation med ett akut uppstått behov kanske man behöver hitta alternativa finansieringsmetoder. Vissa kostnader är helt enkelt svårare att förutsäga än andra. Det är sällan så att man förväntar att få t.ex. en vattenläcka och det är inte säkert att man har en buffert till rådighet. Dessutom kan andra oförutsägbara kostnader, såsom en trasig tvättmaskin eller dyr tandläkarräkning, medföra att uppbesparingen man faktiskt hade till byggprojektet måste omprioriteras.

Online finansiering kan vara en bra, alternativ lösning när det kommer till att hitta finansiering till ett byggprojekt. Kanske behöver man lite extra utrymme i plånboken för att kunna slutföra ett påbörjat projekt, eller så ser man redan innan man startar att budgeten inte håller. Det finns ett brett utbud av olika lån online, med varierande belopp och återbetalningstider.

Gemensamt för dem alla är dock att man inte bör ansöka om dem utan vidare eftertanke. Något man bör fråga sig själv är vad det faktiska behovet är och om man klarar av den kommande återbetalningen.

Att jämföra sina lånealternativ är en stor fördel i jakten på det mest passande lånet. Hos Moneezy, en konstadsfri lånejämförelsetjänst online, kan man snabbt och smidigt skaffa sig en överblick över sina möjligheter. Då kan man ta ett mer välgrundat beslut och får därmed även mest ut av lånet. Med andra ord bör man ansöka om det lånet som man anser bäst kommer hjälpa en i mål med sina byggplaner.