Nyheter

Danska möbler för långsiktig nytta

Få möbler har varit så seglivade som de danska. De har visat sig klara tidens prov i ett flertal hänseenden och fortsätter att båda inspirera och skapa mervärde på allt ifrån företag till i privatpersoners hem. Vi har tagit en titt på några av fördelarna med dansk design.

Den danska designtrenden tog med allvar fart under efterkrigstiden. Vad som kom att känneteckna var att den förenade typisk Skandinavisk funktionalism med ett mer fritt och organiskt perspektiv på design. Resultatet? Möbler som inte bara var väldigt hållbara och genomtänkta, utan som även på ett mänskligt plan helt enkelt tilltalade oss. Här kommer en liten genomgång av soffor dansk design för att se vad det är som fortsätter att göra designskolan så attraktiv. Vi är övertygade om att dessa möbler även i framtiden kommer att vara oerhört populära val för ett stort antal personer.

En ny sorts funktionalism

Danmark är ett land med en otroligt mångfacetterad historia. Detta gäller inte minst den danska designen. Vad som är unikt med just den är att den har mycket som är både gemensamt och unikt i förhållande till den nordiska funktionalismen. Med en rik designhistoria är och har Danmark varit hem för några av de mest inflytelserika formgivarna i världen, inklusive Hans J. Wegner, Arne Jacobsen och Poul Henningsen.

Men vad särskiljer danska möbler? Vi har tagit en närmare titt på några av de viktigaste egenskaperna som dessa unika möbler har att erbjuda.

Nytta och estetik

Historiskt sett så har funktionalism ansetts vara en designfilosofi som betonar tillämpningen av praktisk och effektiv design. Mycket som en slags motpol till den annars vanligt förekommande fokusen på estetik vilket i många fall sker på bekostnad av användbarhet.

Denna designtrend kom i viss utsträckning att förknippas med uteslutande fokus på design. Men det är i detta hänseende som danska möbler och det danska perspektivet på funktionalism har varit banbrytande. Vad danska möbler tillför är en sorts mer anpassad, organisk och på många sätt mänsklig tillämpning av funktionalism. För tiden var detta oerhört revolutionerande och ansågs av många vara ett enormt trendbrott.

Därför sticker möbler från Danmark ut ur mängden på så sätt att de tar nyttan av funktionell och förenar den med visuellt tilltalande utföranden. Resultatet? Unika möbler som ger långsiktig nytta och skapar mervärde i alla lägen. Det är knappast en hemlighet varför danska möbler fortsätter att figurera på topplistan som tidlösa och alltid lika pålitliga alternativ.