Nyheter

Ny analys från Booli: Så mycket höjer en pool värdet på ett hus

Till skillnad från andra lyxprodukter, som till exempel en bil eller båt, som minskar i värde så höjer en pool värdet på en fastighet. För Storstockholm är siffran hela 315 000 kronor. Det visar en ny analys från bostadssajten Booli.

Genom avancerad analys baserad på faktiska försäljningar och statistiska värderingar visar Boolis analys att ett hus som säljs med pool har ett högre värde än hus utan pool.

– Vi vill skapa ett beslutsstöd för villaägare eftersom en pool är en stor investering. Nu vet vi att det lönar sig att investera i en pool. Det är en trygghet inför framtiden, säger Christopher Madsen, data scientist på Booli.

Enligt den generella modellen handlar det om cirka 270 000 kronor, men det varierar beroende på var i landet man bor. I Storstockholm höjer poolen värdet på en fastighet med 315 000 kronor. För Malmö är siffran 250 000 kronor. Störst värdeökning sker i Göteborg där en pool i snitt höjer värdet med 340 000 kronor. Siffrorna ska tolkas med försiktighet då datasetet blir mindre när det bryts ned i flera områden.

Fakta om Boolis poolanalys:

Booli har tittat på cirka 6500 hus med pool där försäljning har skett.

Försäljningarna har skett mellan 2018 och 2021.

Skillnaden är 270 000 kronor beroende på var i landet du bor.

Generellt får du mer för huset om du har en pool i de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.